x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Videoclipul, investiţie după portofel

Videoclipul, investiţie după portofel

de Dana Cobuz    |    01 Iul 2011   •   21:00
Videoclipul, investiţie după portofel

Mii si mii de videoclipuri au fost realizate si difuzate in Romania ultimilor 20 de ani. Opulente sau modeste, ultrafinisate la montaj sau filmate din cantari live, clipurile nu reflecta neaparat valoarea pieselor, ci mai degraba situatia din portofelul platitorului, care de cele mai multe ori este interpretul. Daca pentru strainatate exista de multi ani un top al celor mai scumpe videocli­puri din istorie, in Romania nimeni nu a reusit inca sa faca un clasament al acestora in functie de cost. De altfel, nu prea multi artisti autohtoni au avut curajul sa spuna cat au platit pe aceste productii, pentru ca o suma prea mica le-ar fi stri­cat imaginea bunastarii iar una prea mare ar fi iscat discutii si invidii in breasla. Din destul de rarele declaratii de acest tip, am reusit sa intocmim un top al celor mai costisitoare videoclipuri romanesti.

Fara sa fi vazut cu ochii nostri facturile si ba­zan­du-ne doar pe buna credinta a declarantului, incepem acest top cu videoclipul piesei 'I Wanna' – Bob Sinclair & Sahara & Shaggy & Costi Ionita (2010). Vreo 150.000 de dolari ar fi cos­tat marea creatie de 3 minute si 28 de secunde, pentru care filmarile s-ar fi facut in clubul lui Ricky Martin, din Miami. Costi Ionita si domni­soa­ra Sahara (numele de scena al bulgaroaicei Andrea Teodorova) sunt direct responsabili de cresterea costului, pentru ca au investit niste mii de euro in hainele semnate de designerul Alexander McQueen, haine pe care le-au purtat la filmari.

70.000 de euro este nota de plata pentru videoclipul piesei 'Ten Minutes' – Inna, filmat la Londra in 2010. Dar obrazul subtire cu cheltuiala se tine, nu-i asa? Pentru ca 'marfa' avea sa fie difuzata la televiziuni din strainatate, Inna nu a fost stransa la buzunar si a apelat la Paul Boyd, un regizor care a colaborat de-a lungul timpului cu artisti precum Celine Dion, Kylie Minogue, Sting, Shania Twain sau Tina Turner.

Cu o cifra exacta vine si videoclipul piesei 'Love Will Come' – Luminita Anghel (2006): 60.000 de euro. Clipul muzical a fost realizat de Castel Film, asa cum se realizeaza un film. Adica pe pelicula de 35 mm. 40 de persoane au facut parte din echipa de filmare iar la cadrele trase in Padurea Snagov, la Uzinele Faur si pe doua platouri ale casei de film au participat 140 de figuranti.

Primul clip muzical realizat in Romania vine din 2003: 'Epilog' – Cristiana Raduta. Conform compozitorului Cristian Faur, doar productia a costat 75.000 de dolari. 'Fara numar' au fost chiar si banii aruncati pe ideile de scenariu pentru acest videoclip, chiar daca sponsorului Costel Bobic nu i-au placut.

Anna Lesko este mai moderata cand vine vorba despre aruncat banii pe filmulete. Pentru '1001 de dorinte', realizat in 2007, a cheltuit aproximativ 20.000 de euro. Trei ani mai tarziu, in 2010, videoclipul piesei 'In My Bedroom' – din care publicul a retinut scenele nud si miile de trandafiri folositi pentru decor – avea sa o coste pe Anna 30.000 de euro.

×
Subiecte în articol: fun