x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica VIVE LA FRACE! Sărbătoarea finală a Sezonului România-Franța, la Bucureşti

VIVE LA FRACE! Sărbătoarea finală a Sezonului România-Franța, la Bucureşti

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Iul 2019   •   12:49
VIVE LA FRACE! Sărbătoarea finală a Sezonului România-Franța, la Bucureşti

Duminică, 14 iulie, de Ziua Franței, publicul este așteptat să participe gratuit la evenimentele care marchează închiderea Sezonului România-Franța 2019 – o experiență unică ce reunește artiști români (Delia, Vunk, Teatrul Masca, grupul de samba Barbarossa) și artiști francezi (Cali, Hyphen Hyphen), DJ (Nipple’s Delight, Romansoff, Zaltan Antinote), gastronomie franceză reinterpretată (alături de trei şefi: Nico Lontraș, Johnny Șusală, Camille Savoye) și o expoziție de pictură digitală (semnată de Miguel Chevalier). Ziua se va încheia cu un impresionant foc de artificii realizat de compania franceză Groupe F – care a semnat coregrafia show-urilor pirotehnice pentru mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice.

„România, venim!”, zâmbesc cei de la trupa franceză Hyphen Hyphen – formație de muzică electro-pop care are în palmares un Premiu „Victoires de la Musique” (2016), echivalentul francez al Premiilor Grammy – într-un mesaj video online pentru publicul român prin care își anunță prezența la concertul de închidere al Sezonului România-Franța 2019 din București.

Cu propunerea de a uita de clișee, ultimul eveniment organizat în cadrul Sezonului invită la redescoperirea culturii române și franceze și reunește zeci de manifestări pe parcursul unei singure zile, un maraton artistic româno-francez care are loc duminică, 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei, în Parcul Carol și la Expirat, începând cu ora 11:00.

Aleile Parcului Carol vor aștepta publicul cu două spectacole stradale inedite. Unul dintre ele, intitulat Strigătele Parisului, este organizat de Teatrul Masca, ai cărui actori se vor metamorfoza în personaje din Parisul secolului XVIII și vor reînvia atmosfera de atunci a orașului francez, cu meseriile, vorbele și farmecele sale uitate.

Formația de samba Barbarossa va inunda atmosfera cu dans și vibrație și îi va invita pe trecători să li se alăture. De la ora 18 este programat concertul extraordinar care îi aduce pe scena mare din Parcul Carol pe artiștii români Delia, Vunk și pe artiștii francezi Cali și Hyphen Hyphen. Li se alătură trei DJ: românii Nipple’s Delight și Romansoff și Zaltan Antinote, din Franța.

Experiența gastronomică franceză va îmbogăţi această sărbătoare pe toată durata.

La Expirat, lucrările de pictură digitală ale artistului Miguel Chevalier vor impresiona prin dimensiuni și culoare. Chevalier este considerat unul dintre pionierii artei digitale și virtuale. Folosește, încă din 1978, computerul ca mijloc de exprimare artistică și continuă să fie un deschizător de drumuri în arta contemporană.

Ziua de 14 iulie se va încheia cu un grandios foc de artificii în coregrafia companiei franceze Groupe F, una dintre cele mai mari companii pirotehnice din lume, care a semnat show-urile pentru închiderea Jocurilor Olimpice de vară de la Barcelona (1992), ale Campionatului Mondial de Fotbal (1998), deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Atena (2004) și de la Rio (2016) sau pe cele de la inaugurarea clădirii zgârie-nori Burj Khalifa din Dubai, în 2010.

Sezonul România-Franța s-a desfășurat la noi în perioada 18 aprilie-14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței.

 

 

×