x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Wave Gotik Treffen 1992, reeditată la ediţia 20

Wave Gotik Treffen 1992, reeditată la ediţia 20

de Catalina Iancu    |    13 Ian 2011   •   21:37
Wave Gotik Treffen 1992, reeditată la ediţia 20
146424-wave-gotik-treffen.jpgAnul acesta, între 10 şi 13 iunie, Leipzig va găzdui pentru a douăzecea oară întâlnirea gothicilor din întreaga lume. În cele două decenii de existenţă, Wave Gotik Treffen a devenit cel mai cunoscut eveniment de gen, reunind anual în localitatea germană zeci de mii de fani, atraşi de sutele de trupe de pe afiş, dar şi de expoziţiile, performance-urile şi celelalte activităţi conexe, desfăşurate în câteva zeci de locaţii răspândite în tot oraşul. Văzând proporţiile atinse în prezent, puţini îşi pot imagina cum era la prima ediţie, din 1992, cu nouă trupe "înghesuite" într-un singur club.

Astfel că organizatorii au decis să le ofere doritorilor joi, 9 iunie, cu o zi înainte ca WGT 2011 să îşi deschidă propriu-zis porţile, un remember al Treffen-ului ’92. Chiar dacă nu se va mai ţine în clubul Eiskeller, ca acum 20 de ani, ci în AGRA-Halle 2, pe afiş vor figura şase dintre cele nouă grupuri din lineup-ul ediţiei inaugurale. Age of Heaven, Sweet William, The Eternal Afflict şi Das Ich vor reveni în faţa publicului din Leipzig, în timp ce piesele Goethes Erben vor fi interpretate de Henke. În fine, trupa Love Like Blood se va reuni pentru "prima şi singura apariţie live din 1999 încoace", aşa cum anunţă gazdele, pentru a onora aniversarea WGT.

Prima încercare de a organiza o întâlnire a "oamenilor în negru" a avut loc în 1987, la Potsdam. Dar numai câteva sute de oameni s-au încumetat să sfideze legile comuniste ale fostei RDG pentru a participa la manifestare. Abia în 1992, după ce a căzut Cortina de Fier, iar cele două Germanii s-au reunit, un Treffen al gothicilor a fost posibil. În prezent, circa 25.000 de admiratori ai genului iau parte anual la cea mai mare întâlnire a comunităţii goth din toată lumea, programată în weekendul Rusaliilor. Concertele de gothic, EBM, industrial, ambiental, neofolk, synthpop, goth-metal sunt "miezul" evenimentului, dar şi alte manifestări adiacente, precum recitaluri de muzică clasică, spectacole în piaţa medievală, recitaluri de poezie sau spectacole de operă sunt incluse în programul WGT. Moritzbastei, arena din Parkbuhne, sălile de concerte Kohlrabizirkus sau Agrahalle sunt obiectivele unde se află, an de an, cei mai mulţi rockeri pe metru pătrat.

×
Subiecte în articol: muzica