x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica WGT 2010, festival de muzică şi artă

WGT 2010, festival de muzică şi artă

de Catalina Iancu    |    28 Mai 2010   •   00:00
WGT 2010, festival de muzică şi artă

Gothic rock, industrial, EBM, noise, darkwave, neofolk, neoclasic, experimental, gothic metal, deathrock, punk, symphonic metal, dar şi muzică clasică sau medievală, toate aceste genuri au putut fi ascultate în cadrul unui singur festival. Cel mai cunoscut şi cu siguranţă cel mai apreciat eveniment gothic, devenit deja o tradiţie, Wave Gotick Treffen a adunat recent mii de admiratori ai genului în Leipzig. Aici se desfăşoară an de an întâlnirea gothicilor, ajunsă la cea de a 19-a ediţie.

Puncte de reper şi de reuniune rămân Agra Halle, Musikpavillon, Kohlrabizirkus, Parkbuhne. Dacă Alte Borse găzduieşte concerte de muzică clasică, Opera îşi are admiratorii fideli. Cinestar a programat un maraton de filme, la fel şi celebra Absintherie Sixtina, unde, printre altele a rulat şi celebra peliculă "Dracula", avându-l ca erou principal pe Bela Logosi. "Sora" sa mai mică, "La Petite Absintherie", a aniversat un an de la deschidere, micul dejun cu muzică clasică şi absint transformându-se într-o petrecere colectivă: o mulţime de gothici şi-au sărbătorit aici ziua de naştere.

"Diavolul se îmbracă de la Prada", iar gothicii din imensa Agra, care a adus sub acelaşi acoperiş cele mai vândute mărci de haine, încălţăminte şi accesorii gothice, ţinutele amintite fiind la mare căutare.

Machiajele au fost ridicate la rang de artă: un retuş în tuş poate da feţei o cu totul altă... faţă! Apoi gene false, sprâncene desenate cu creionul, piercinguri în ton cu costumaţia, contur şi rimel negru. Mult, mult negru. Poţi face lejer un "curs" de coafură, numai privind aranjamentele podoabelor capilare: sărmăluţe, cozi, codiţe şi şuviţe, creste, ţepi, bretoane, peruci, capete rase total sau parţial, pieptănături asimetrice, tunsori filate, bucle umflate, tapaje supraetajate. Parafrazând poezia lui Coşbuc "La oglindă", la fiecare pas un astfel de cap răsare. Nu-i de goth, de gothic oare? Dar al cui şi la ureche uite-o... colecţie întreagă de cercei - în formă de schelet, de pisică neagră, de păianjeni, pentagrame, cruci cu vârfu-n sus sau cu susu-n jos, diverse accesorii purtate... pe dos.

×
Subiecte în articol: muzica