x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Zeci de artişti cer formaţiei Radiohead să anuleze concertul din Israel

Zeci de artişti cer formaţiei Radiohead să anuleze concertul din Israel

25 Apr 2017   •   10:47
Zeci de artişti cer formaţiei Radiohead să anuleze concertul din Israel

Zeci de artişti, printre care Roger Waters, au cerut luni într-o scrisoare formaţiei Radiohead să anuleze un concert planificat în Israel, susţinând că trupa, cunoscută pentru orientarea sa politică de stânga, ar trebui să se alăture apelurilor la boicot lansate de militanţii palestinieni, informează AFP. 

Cunoscuta formaţie de rock experimental urmează să concerteze la Tel Aviv pe 19 iulie, în închiderea unui turneu, care include prezenţa la festivaluri importante, cum ar fi Coachella (California) şi Glastonbury (Anglia), după ce nu a mai cântat în Israel din 2000. Radiohead a cântat în trecut pentru a susţine drepturile tibetanilor, Amnesty International şi lupta împotriva schimbărilor climatice. 

"Din moment ce Radiohead a militat pentru libertatea tibetanilor, ne întrebăm de ce ar refuza să apere un alt popor aflat sub ocupaţie străină", se indică în scrisoarea semnată de mai multe staruri. "Solicitându-vă să nu cântaţi în Israel, palestinienii vă cer să faceţi un mic pas pentru a-i ajuta să facă presiune asupra Israelului pentru a pune capăt încălcărilor drepturilor omului şi dreptului internaţional", precizează autorii. 

Roger Waters, fostul component al formaţiei Pink Floyd, a fost mult timp un critic deschis al Israelului. Printre semnatarii scrisorii se numără romancierii Alice Walker şi Hari Kunzru, muzicianul Thurston Moore, pionierii americani ai rockul alternativ Sonic Youth şi Nick Seymour, de la Crowded House, dar şi activistul anti-apartheid, laureat al Premiului Nobel, Desmond Tutu, scrie Agerpres.

Campania de boicot cultural împotriva Israelului a avut până în prezent un bilanţ împărţit. Dacă artişti precum Stevie Wonder, Carlos Santana şi Lauryn Hill au renunţat la a mai cânta în Israel, multe nume mari, cum ar fi Paul McCartney, Rolling Stones, Elton John şi Bon Jovi, au susţinut concerte în această ţară în ultimii ani.

×
Subiecte în articol: radiohead Israel concert