x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ziua Femeii marcată la Sala Radio printr-un concert extraordinar cu Simfonia fantastică (Berlioz) și Rapsodia română (Enescu)!

Ziua Femeii marcată la Sala Radio printr-un concert extraordinar cu Simfonia fantastică (Berlioz) și Rapsodia română (Enescu)!

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Mar 2019   •   15:10
Ziua Femeii marcată la Sala Radio printr-un concert extraordinar  cu Simfonia fantastică (Berlioz) și Rapsodia română (Enescu)!
Sursa foto: Adrian Stoicoviciu

Ziua Femeii este sărbătorită la Sala Radio printr-un concert extraordinar, al cărui ”punct culminant” este Simfonia fantastică - una dintre cele mai cunoscute simfonii din toate timpurile, o transpunere în muzică a iubirii pasionale și obsesive a compozitorului însuși (Hector Berlioz) pentru o actriță irlandeză.

Programat vineri, 8 martie (19.00), evenimentul extraordinar prezentat de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, are loc exact în ziua în care se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Berlioz. În plus, concertul este conceput în onoarea Sezonului Franţa-România 2019 și programul serii cuprinde, pe lângă capodopera lui Berlioz, încă două creații extraordinare legate de cultura română și de cea franceză: Enescu: Rapsodia română nr. 1 și Saint-Saëns: Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră, lucrare interpretată de apreciatul violoncelist RĂZVAN SUMA.

 Concertul va fi preluat în direct în rețeaua Uniunii Europene de Radio (EBU) și difuzat de radiodifuziunile membre ale acestui organism internațional.

Creată de excentricul compozitor romantic francez, Simfonia fantastică – subintitulată ”Episod din viața unui artist” - este inspirată de dragostea sa, născută la 24 de ani, pentru actrița irlandeză Harriet Smithson care o interpreta la Paris pe Ofelia într-o producție de Hamlet. Berlioz mărturisea despre iubirile pasionale care i-au marcat toată viața: ”Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre dragoste.”

Notele scrise de el pentru Simfonia fantastică dezvăluie intențiile compozitorului: ”Un tânăr muzician de o sensibilitate morbidă și o imaginație bogată, într-o stare de disperare provocată de dragoste și dusă la paroxism se otrăvește cu opium. Drogul, prea slab pentru a ucide, îl împinge într-o stare de somn adânc în care are niște viziuni stranii. Senzațiile, sentimentele  și amintirile sale sunt transformate – în creierul său bolnav – în idei și imagini muzicale. Ființa sa iubită devine ea însăși o melodie, o temă recurentă care îl bântuie continuu.”

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, violoncelistul RĂZVAN SUMA este cunoscut publicului din întreaga țară prin numeroasele turnee pe care le-a prezentat începând din anul 2012, cum ar fi suita Vă place BACH?Vă place BRAHMS?Vă place TANGO?, Vă place SCHU...? sau Vă plaCello? sau turneele grupului ArgEnTango.

Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de MadridTeatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

×