x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură O nouă mărturie arhitectonică despre Mănăstirea Văcărești

O nouă mărturie arhitectonică despre Mănăstirea Văcărești

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Aug 2019   •   16:06
O nouă mărturie arhitectonică despre Mănăstirea Văcărești

Muzeul Municipiului București invită persoanele interesate să participe la vernisajul expoziției tematice Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești”, eveniment care va avea loc joi, 22 august 2019, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bdul Ion. C. Brătianu).
Muzeul Municipiului București continuă demersurile de punere în valoare a fragmentelor de frescă provenind de la Biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Văcărești din București, iar noua expoziție încadrează într-un nou context fragmente recent restaurate, reprezentând „Intrarea Domnului în Ierusalim”, „Prezentarea la Templu a Domnului și Tăierea Împrejur”, precum și „Tabloul votiv” de la Biserica din Popești-Leordeni, ilustrându-i pe Marele Vornic și Caimacam al Craiovei (1802) și al Țării Românești (1821), Mihail Manu, împreună cu soția Smaranda Văcărescu și copiii.
Inițiativa acestei serii de expoziții nu ar fi fost posibilă fără sprijinul echipei de restauratori ai fragmentelor de pictură murală extrase de la Biserica Mare a Mănăstirii Văcărești, coordonată de Prof. Univ. Dr. Dan Mohanu și Elena Martin – expert pictură murală (Universitatea Națională de Arte, București), adăugându-se contribuția Adrianei Mărășescu, restaurator (Muzeul Municipiului București).
La realizarea expoziției „Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești” a contribuit și Universitatea de Arhitectură și Urbanism care, prin Centrul Expozițional Documentar, ne-a pus la dispoziție valoroasele relevee de la Mănăstirea Văcărești deținute în arhiva proprie, prezentate în pandant cu imagini din arhiva de fotografie a Muzeului Municipiului București.
Expoziția se încadrează în proiectul „Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă” (Filiala Ordinului Arhitecților București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Municipiului București fiind partener alături de Muzeul Național de Artă al României și Arhivele Naționale).
Intrarea este liberă.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

×
Subiecte în articol: Mănăstirea Văcărești