x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură “Orăşelul artiştilor”. În atenţia primarului sectorului 1, Dan Tudorache

“Orăşelul artiştilor”. În atenţia primarului sectorului 1, Dan Tudorache

21 Sep 2016   •   11:34
“Orăşelul artiştilor”. În atenţia primarului sectorului 1, Dan Tudorache
Sursa foto: adriannastase.ro

Fostul premier Adrian Năstase aduce în prim-plan, pe blogul său, un proiect mai vechi, dar de suflet, intitulat “Orăşelul artiştilor”. Iată, concret, despre ce este vorba:


Prin 2002-2003, in urma discutiilor cu mai multi artisti plastici, tinând seama de faptul că multe din atelierele de creatie fuseseră retrocedate, am initiat, pe un model pe care l-am admirat in Franta, construirea, in Bucuresti, a unui “Orăsel al artistilor”, in zona din apropierea atelierelor Combinatului Fondului plastic.

Pe terenul respectiv, pus la dispozitie de autoritătile locale, artistii plastici urmau să-si achizitioneze casele-atelier, propuse in două variante. Primul atelier a fost inaugurat in 6 octombrie 2003.

Evident, Traian Băsescu nu a fost un partener la acest proiect, iar după 2004, cu atât mai mult, el nu a putut fi realizat. Sper ca, acum, primarul Dan Tudorache, in colaborare cu noul primar general, să reia acel proiect.

Adaug căteva documente si relatări de presă relevante:

“Vineri, 05/21/2004 – 17:45, AMOS NEWS
În ultima şedinţă a Consiliului Local al sectorului 1 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici de realizare a lucrărilor de viabilizare a „Ansamblului de locuinţe Orăşelul Artiştilor” din sectorul 1. Proiectul iniţiat de primarul sectorului 1, Vasile Gherasim, în anul 2003, a necesitat transmiterea unui teren, din terenul privat al statului şi din administrarea Companiei Naţionale a Imprimeriilor „Coresi” – SA în domeniul privat al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului Local al sectorului 1.

Apariţia unui Orăşel al Artiştilor este necesară, urmare a cerinţei crescute de locuinţe şi nevoii de ateliere în care artiştii plastici să-şi poată desfăşura activitatea creatoare. Zona situată în partea de nord a Capitalei, pe terenul liber dintre Combinatul Fondului Plastic şi Lacul Băneasa va permite construcţia pe o suprafaţă de 3200 mp a aproxmativ 80 de spaţii locative.

Acţiunile prevăzute a fi realizate din bugetul local şi din fonduri legal constituite cu această destinaţie, vor cuprinde viabilizarea zonei prin execuţia următoarelor categorii de lucrări: alimentare cu apă şi canalizare, reţele electrice exterioare, reţele telefonice, reţele de gaze, organizare de relief drumuri şi împrejmuiri. Valoarea totală a investiţiilor necesare pentru realizarea infrastructurii este de 1,7 miliarde lei.”

Citeşte articolul complet, pe adriannastase.ro

×