x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură TIFF: Florin Zamfirescu, Premiul de Excelenţă

TIFF: Florin Zamfirescu, Premiul de Excelenţă

de Sebastian S. Eduard    |    08 Iun 2014   •   11:30
TIFF: Florin Zamfirescu, Premiul de Excelenţă

S-a încheiat şi cea de-a 13-a ediţie a Festivalului de Film Transilvania. Filmul spaniol „Stockholm”, în regia lui Rodrigo Sorogoyen, a câştigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la gala de închidere care s-a ţinut, ca de obicei, la Teatrul Naţional Cluj. Premiul în valoare de 15.000 de euro i-a fost înmânat cineastului de către actriţa americană Debra Winger. 

Ceremonia de închidere s-a desfăşurat după tipicul obişnuit. Vedetele au coborât din limuzinele Mercedes C Klasse şi au păşit pe covorul roşu pentru a fi fotografiate. Rând pe rând au sosit actriţa Debra Winger şi cineastul Krzysztof Zanussi, distinşi cu Premiul pentru întreaga carieră, actorul Florin Zamfirescu, recompensat cu Premiul de Excelenţă, producătorul Nik Powell, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Michael Kutza, regizorii Peter Webber, János Szász, Alexandru Solomon, cântăreaţa Angela Similea, actriţele Anamaria Marinca, Cristina Flutur, Ana Ularu, Ioana Blaj, actorii Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov. 

Dealtfel, Debra Winger, care a primit premiul de la Anamaria Marinca a declarat, după acordarea distincţiei, că este foarte superstiţioasă cu privire la titlul „pentru întreaga carieră”. Astfel, actriţa a acoperit numele premiului cu un sticker roşu, ce promovează campania „Salvaţi Marele Ecran” pornită la TIFF. „O să numesc acest trofeu Premiul Salvaţi Marele Ecran”, a spus aceasta, care a mărturisit că în România a adăugat, la „colecţi”' sa de superstiţii încă patru. 

Florin Zamfirescu, care a primit Premiul de Excelenţă, a spus că el crede că mai are încă multe de făcut în cariera sa. „Îl aştept la cotitură pe (Călin) Netzer, îl aştept pe Nae Caranfil, care mi-a promis că după poetul Gării de Nord (din filmul 'Filantropica' -n.r.) o să ne extindem”, a glumit acesta. 

Gala ediţiei cu numărul 13 a TIFF a însemnat şi un premiu special pentru actriţa de opt ani Sofia Nicolaescu, pentru „Trece şi prin perete” de Radu Jude, o cursă contracronometru pentru regizorul Tudor Jurgiu care a alergat de la balconul teatrului până pe scenă să îşi primească premiul pentru Debut, pentru „Câinele Japonez” şi un premiu al juriului pentru producţia bulgară „Viktoria”. 

Pentru cei care nu au fost prezenţi la Festival, nu este timpul pierdut. Toate cele 12 filme din competiţia TIFF, inclusiv cele câştigătoare, pot fi vizionate la Retrospectiva TIFF la Bucureşti, la Cinema Studio şi Elvira Popescu, între 10 şi 19 iunie.

Angela Similea, prezenţă emoţionantă la TIFF

Cântăreaţa Angela Similea s-a aflat zilele trecute la TIFF pentru a participa la lansarea filmului „Să mori din dragoste rănită”, film în care, dealtfel, joacă şi un rol. Cântăreaţa a fost atât de entuziasmată de proiectul de scurtmetraj încât a acceptat, cu umor, ca artista Angela Similea să moară în film, iar decesul acesta să creeze o frenezie mediatică. “Mie chiar mi s-a întâmplat ceva de genul acesta, înainte de “89. Zvonistica vremii a anunţat că am murit şi m-am trezit cu coroane de flori în faţa blocului”, a povestit ea. 
Aflată în piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la proiecţia în aer liber a filmului, ea a spus că melodia “Să mori de dragoste rănită” este pentru ea “un copil mai special”. Scurtmetrajul Iuliei Rugină spune povestea de iubire dintre doi fani ai Angelei Similea, pe acordurile hitului interpretei. La proiecţia din Piaţa Unirii, cântăreaţa a spus că “Să mori de dragoste rănită”, filmul, este un proiect în care “toată lumea a pus ce avea mai bun”. 

Despre cântecul care dă titlul scurtmetrajului, Angela Similea a spus că este “un copil mai special” şi că, după proiecţia de vineri, s-a gândit chiar să realizeze o variantă în limba engleză pentru acest hit. “Fiecare cântec este un copil al meu. Acest copil... s-a născut mai special (...) piesa asta nu trăieşte doar pentru noi. Filmul acesta ne demonstrează că ea poate trăi în lumi paralele”, a adăugat artista. Îmbrăcată într-o rochie lungă, albă, cu volane şi o jachetă de piele, Angela Similea a vorbit pe scena TIFF despre dragostea de film, dar şi despre modul în care cântecele sale sunt percepute de public. 

Premiile TIFF: 

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro - “Stockholm”, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania) 


Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro - Tomasz Wasilewski pentru “Zgârie-nori suspendaţi”(Polonia) 


Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro -”Viktoria”, regia Maya Vitkova (Bulgaria-România)


Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro - Javier Pereira şi Aura Garrido, pentru “Stockholm”


Menţiunile Speciale ale Juriului - “Câinele” de Amir Toodehroosta (Iran) şi “Umbra albă”/ White Shadow de Noaz Deshe (Italia-Germania-Tanzania)


Premiul FIPRESCI - “Calvarul/ Calvary”, regia John Michael McDonagh (Irlanda)


Premiul Publicului, oferit de MasterCard - “Natură moartă/ Still Life”, regia Uberto Pasolini (Marea Britanie-Italia)


Premiul de Excelenţă - Florin Zamfirescu


Premiul pentru întreaga carieră - regizorul şi producătorul Krzysztof Zanussi


Premiul pentru întreaga carieră - actriţa Debra Winger


Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro - “Al doilea joc”, regia Corneliu Porumboiu


Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro - “Să mori de dragoste rănită”, regia Iulia Rugină


Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro - “Câinele japonez”, regia Tudor Cristian Jurgiu


Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro - “Prizonieră”, regia Michael Spiccia (Australia)


Menţiune specială a juriului de scurtmetraje din Zilele Filmului Românesc - actriţa Sofia Nicolaescu, pentru rolul din “Trece şi prin perete”, regia Radu Jude


Premiul Let”s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi - “Arta este...”, de Naomi Nadaban, Teodora Modoi şi Antonela Bob


Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro (numerar), “Father Moves Mountains”, regia Daniel Sandu


Transilvania Pitch Stop Post Production Award, în valoare de 5000 euro -Mariţa, regizat de Cristi Iftime 

Premiile Transilvania Film Festival Fund (TFFF): “Fifteen Zero Thirty Three”, regia Iulia Matei - grant în numerar în valoare de 3000 de euro; “Opening”, regia Cristina Groşan - grant în valoare de 3000 de euro (servicii de postproducţie); “Compatibilităţi”, regia Alexandru Căpătoiu, grant în valoare de 3000 de euro (servicii de postproducţie) 


Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 3.000 de euro (servicii de post-producţie), “Adidaşi mărimea 36”, regia Gábor Loránd


Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, în valoare de 300 de euro, “Veghe”, regia Cristina Haneş 

×
Subiecte în articol: tiff tiff 2014 florin zamfirescu