x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Start Cerbul de Aur 2019!

Start Cerbul de Aur 2019!

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Aug 2019   •   11:34
Start Cerbul de Aur 2019!

Cerbul de Aur 2019 şi-a deschis aseară porţile! Organizat de Televiziunea Română, alături de partenerii săi, în perioada 22-25 august, Festivalul reuneşte 350 de artişti, într-o competiţie internaţională de interpretare, 10 show-uri şi un spectacol complet de folclor.

 

Seara a fost deschisă de Zoli Toth, care a pregătit un moment inedit alături de ansamblul de percuţie Cantus Mundi. Sunete din diferite zone ale ţării, emise de obiecte transformate în „instrumente” neconvenţionale au compus show-ul special creat pentru Cerbul de Aur şi au adus întreaga Românie şi valorile sale autentice pe scena de la Braşov. În imagini au apărut şi Ivan Patzaichin şi Ianis Hagi.

 

În premieră, în această seară, Televiziunea Română a reunit trei artişti tineri: Laura Bretan, Ester Peony şi Olivier Kaye, care au cântat împreună.

Recitalul serii a fost susţinut de Ştefan Bănică Jr, alături de Rock’n roll band, grupul vocal The 50's şi doi invitaţi surpriză - Cabron şi Pasha Man.

 

12 finalişti au intrat în concurs, în lupta pentru premiile în valoare totală de 55 de mii de euro!

 

În prima seară de concurs, şase artişti au interpretat melodia ȋn limba română, iar şase o piesă din repertoriul propriu, urmând ca astăzi, în cea de-a doua seară a concursului, după acelaşi algoritm, ceilalţi şase finalişti să interpreteze melodia ȋn limba română, respectiv pe cea din repertoriul propriu.

 

Repetiţiile cu orchestra condusă de Ionel şi Andrei Tudor au decurs bine, dar artiştii străini s-au temut că emoţiile i-ar putea face să uite versurile melodiilor în limba română. Pentru a face faţă competiţiei, au făcut meditaţii cu profesori de limba română sau au căutat pronunţia cuvintelor pe Google.

 

Syuzanna Melqonyan, din Armenia şi Sara De Blue, din Austria, au ales melodii din repertoriul Deliei. Syuzanna a cântat Pe aripi de vânt, iar Sara De Blue, Ce are ea. Artista austriacă a îndrăgit melodia de cum i-a înţeles mesajul. „Iniţial, m-a atras aranjamentul muzical, iar apoi versurile şi modul în care am rezonat cu ele. Consider că Delia este foarte talentată”, spune Sara. Ca să se pregătească, ea a apelat la ajutorul unei prietene din România.

 

Tamara, din Georgia, s-a regăsit în melodia De la capăt, a trupei Voltaj. „Prima dată am remarcat linia melodică, pentru că este foarte frumoasă şi uşor de memorat. Apoi, când am văzut videoclipul şi am tradus versurile, am realizat că are un mesaj care seamănă cu situaţia din Georgia, unde mulţi oameni pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă. A fost o alegere frumoasă, dar şi dificilă”, a spus Tamara. Artista din Georgia spune că i-a fost greu să înveţe limba română, aşa că a ascultat piesa non-stop.

În prima seară a urcat pe scenă şi Monika Marija, din Lituania, cu melodia Mă ucide ea (Mihail).

 

Pentru concurenţii din România şi Republica Moldova limba nu a fost un obstacol, au ales melodiile pe care le îndrăgesc, dar în variante proprii de interpretare. Au avut însă emoţii în prima seară de concurs, pentru că s-au aşteptat ca juriul să fie exigent. „Cred că pentru juriu contează mult ceea ce transmiţi. Cu siguranţă, punctajul se va baza pe tehnică, pronunţie, dar şi pe mesaj”, a spus Florin Răduţă (România). El a sperat să surprindă cu piesa Dragostea rămâne (Andra). „M-am gândit la două melodii: Cât de frumoasă eşti şi Dragostea rămâne. Am zis să o aleg pe cea la care nu se aşteaptă nimeni. Melodia Andrei este însă schimbată, cu ajutorul lui Andrei Tudor, care este extraordinar”.

 

Anna Odobescu, din Republica Moldova, a cântat melodia Un actor grăbit (Laura Stoica). „Este una dintre piesele mele favorite. O melodie frumoasă, la fel de cunoscută în România şi în Republica Moldova”, a mărturisit artista.

 

Ceilalţi şase concurenţi - Alfie Arcuri (Australia), Cynthia Verazie (Cipru), Veronica Liberati (Italia), Eliza G (Italia), Ralfs Eilands (Letonia), Renate (România) - au interpretat câte o melodie din repertoriul propriu.

 

Eveniment organizat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, copoducător TVR Moldova, coproducător artistic Radio România.

 

 

×