x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru 79 DE ANI DE LA POGROMUL LEGIONAR DE LA BUCUREŞTI

79 DE ANI DE LA POGROMUL LEGIONAR DE LA BUCUREŞTI

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Ian 2020   •   21:37
79 DE ANI DE LA POGROMUL LEGIONAR DE LA BUCUREŞTI

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 79 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941.  Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară – acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite. Tragicul eveniment a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente și crime împotriva evreilor din Capitală. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistrați 90 de morți –  precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon. De asemenea, Centrele legionare şi Poliţia Capitalei au fost transformate în adevărate centre de tortură.

Binecunoscut în memoria colectivă este destinul  rabinului Herșcu Gutman şi al fiilor săi. Cei trei au fost ridicați de la domiciliu de către Poliția Legionară și duși cu forța în pădurea Jilava, acolo unde cei doi fii ai săi – Iancu și Iosef Gutman – au  fost executați. Pe lângă pierderile de vieți omenești se numără și cele materiale, în timpul celor trei zile fiind jefuite şi devastate: Templul evreilor de rit spaniol din strada Negru Vodă, Sinagoga Beyth Hornidraş Vechiu din Calea Moşilor, Templul Podul Mogoşoaia din str. Atena, Templul Coral din str. Sf. Vineri, Templul Fraterna din str. Mămulari şi Sinagoga Mare din str. Vasile Adamache.

Templul Cahal Grande, o bijuterie arhitectonică, a fost complet devastat, arzând complet, în urma incendierii de către comandourile legionare. Conform datelor Federației Uniunilor de Comunități Evreiești, pagubele materiale  includ peste 1.200 de imobile evreiești, dintre care 25 de temple și sinagogi din Capitală, care aveau să fie devastate, fie incendiate de trupele legionare.

Teatrul Evreiesc de Stat a programat în această perioadă două spectacole care omagiază memoria victimelor Pogromului de la București și Holocaustului:

* BUCUREȘTI 41 – TUR RETUR, un scenariu de Andreea Chindriș, Alexa Băcanu și Alexandru Berceanu, regia Alexandru Berceanu - marți, 21 ianuarie, ora 19.00 (spectacol itinerant).

* LUMINILE GHETOULUI, scenariul și regia Andrei Munteanu - joi, 23 ianuarie, ora 19.00.

×