x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul american Tim Robbins, la București

Actorul american Tim Robbins, la București

21 Iun 2016   •   16:17
Actorul american Tim Robbins, la București
Sursa foto: Adrian Manolache

Actorul şi regizorul american Tim Robbins spune că teatrul le poate reaminti oamenilor că sunt fiinţe umane, subliniind că acesta este sensul spectacolului său - "Visul unei nopţi de vară" -, care va avea trei reprezentaţii, pe 22, 23 şi 24 iunie, de la ora 19,00, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

"Este ceva în legătură cu acest spectacol, care este important în multe feluri. Îţi aminteşte cum este să fii uman, cum este să fii îndrăgostit, cât de nebunesc şi confuz poate să fie acest lucru. Şi este singurul spectacol pe care îl ştiu (...) care se sfârşeşte cu o binecuvântare, se sfârşeşte cu momentul în care publicul este binecuvântat. (...) Teatrul poate face asta, poate să ne readucă aminte că suntem fiinţe umane", a declarat Tim Robbins, marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Teatrul de Comedie.

Spectacolul "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare, în regia lui Tim Robbins, va avea trei reprezentaţii extraordinare la Teatrul de Comedie, după ce a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

"În anul Shakespeare, avem bucuria să închidem stagiunea cu un spectacol Shakespeare, 'Visul unei nopţi de vară', venit tocmai din California, cu trupa The Actors' Gang. Spectacolul a poposit mai întâi la Sibiu, la Festivalul de Teatru", a spus George Mihăiţă, director-manager al Teatrului de Comedie.

Pus în scenă cu actori ai trupei lui Tim Robbins, The Actors' Gang, spectacolul "va recrea o lume fantastică, populată de zâne, de vrăji, incantaţii, cu îndrăgostiţi fermecaţi şi descântaţi, o lume în care până şi Crăiasa Zânelor se îndrăgosteşte de un măgar - o dezordine universală care este repusă pe făgaş de zburdălniciile unei nopţi de la jumătatea verii", potrivit prezentării făcute spectacolului de Teatrul de Comedie.

"Aceasta este una dintre piesele mele favorite", a spus Tim Robbins, precizând că a realizat iniţial acest spectacol cu un buget de doar 500 de dolari, fapt pentru care actorii şi limbajul trupurilor lor au fost esenţiale.

"O încercare a fost cum vom putea să montăm această piesă cu 500 de dolari, doar atât aveam, (...) fără costume, fără decoruri, nimic, doar limbajul şi actorii şi trupurile lor", a explicat Robbins.

El a mărturisit că a fost inspirat în cariera sa teatrală de regizorul român Andrei Şerban, a cărui producţie "Agamemnon" a văzut-o în 1977, la New York.

"Intoxicarea mea cu teatrul a început când eram copil, în New York. (...) Una dintre aceste producţii pe care le-am văzut pe când eram adolescent a fost 'Agamemnon', de Andrei Şerban, şi îmi amintesc că a fost unul dintre acele momente în viaţă când spui 'wow, nu ştiu cum a făcut asta, dar vreau şi eu să o fac'. Am început să regizez spectacole în liceu şi acest lucru a fost principalul meu punct de interes. (...) Am lucrat ca actor, dar eram mai interesat să fiu scriitor şi regizor. (...) Relaţia mea cu teatrul a fost mereu acolo, a existat mereu o rădăcină. (...) Unele dintre producţiile văzute în tinereţea mea sunt încă în capul meu, cu mine. (...) Un film prost, chiar dacă l-am văzut acum doi ani sau chiar săptămâna trecută, nu mi-l amintesc", a mai spus Tim Robbins.

Acesta a susţinut că îi face plăcere să fie în România, precizând că Sibiul este un oraş "uimitor".

"Vă mulţumesc că mă găzduiţi aici, în Bucureşti. Este o plăcere reală să fiu aici. Şi sunt mereu foarte interesat de istoria locului unde călătoresc. (...) Sibiul este un loc uimitor pentru mine, un oraş frumos şi cu un teatru frumos", a afirmat Robbins, subliniind că preferă să se afle la Teatrul de Comedie din Bucureşti decât pe platourile de filmare ale unui proiect mediocru.

Actorul a precizat că este inspirat de festivaluri şi că apreciază faptul că 12% din bugetul Sibiului este investit în cultură.

"Mă inspiră foarte mult festivalurile, sunt inspirat în mod special de această zonă a ţării care investeşte 12% din buget în arte. Nu sunt multe locuri în lume care fac asta. (...) În orice situaţie de genul ăsta este totul foarte festiv, plin de viaţă şi creativitate, bucurie şi speranţă", a mai spus Robbins.

El a vorbit şi despre proiectele sale, menţionând că lucrează la un spectacol despre refugiaţi.

"Următorul meu proiect este despre refugiaţi. Ne uităm la criza de aici din Europa şi la ce înseamnă acest lucru pentru noi, ca americani. Fiecare dintre noi a făcut acea călătorie la un moment dat, (...) a traversat Mediterana sau munţii sau deşertul. Şi îi încurajez pe toţi cei din companie (The Actors' Gang - n.r.) să-şi spună propriile poveşti, să spună poveştile familiilor lor. (...) Cealaltă regulă este să nu se vorbească limba engleză în spectacol. (...) Am în companie oameni din toată lumea - din Franţa, Iran, Irak, Turcia, Ungaria, Rusia. (...) Singurii dezavantajaţi sunt cei care nu vorbesc o altă limbă, în afară de engleză", a mai spus Tim Robbins, precizând că spectacolul nu va fi subtitrat în engleză, iar povestea va putea fi înţeleasă datorită faptului că fiecare om a făcut la un moment dat această "călătorie".

Tim Robbins este cunoscut publicului din România pentru rolurile din filmele "Top Gun", "Cadillac Man", "Bob Roberts'' şi "Mystic River" (pentru care a câştigat un premiu Oscar). AGERPRES

×
Subiecte în articol: tim robbins la bucuresti