x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul Corneliu-Dan Borcia a părăsit această lume

Actorul Corneliu-Dan Borcia a părăsit această lume

de Maria Sârbu    |    17 Aug 2014   •   17:44
Actorul Corneliu-Dan Borcia a părăsit această lume
Sursa foto: Facebook

L-am cunoscut pe acest om minunat! Vestea tristă că a plecat pe alt tărâm m-a durut enorm. O aflasem duminică dimineaţă de pe o reţea de socializare, de la directorul Teatrului Tineretului Piatra Neamţ Liviu Timuş care scria: “Corneliu-Dan Borcia ne-a lăsat mai singuri!”.

Actorul avea 71 de ani. A murit într-o clinică din Iaşi, după ce a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. Deşi s-a născut la Sibiu, a făcut liceul la Oradea şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la Bucureşti, el a trăit o viaţă la Piatra Neamţ. La Teatrul Tineretului venise în 1967 şi a rămas în oraşul de la poalele Ceahlăului, unde îşi va dormi şi somnul de veci.

Chiar dacă a avut roluri şi pe alte scene, cele mai multe personaje le-a realizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pentru care el a luptat ca acesta să rămână printre teatrele de frunte din România, în anii în care l-a condus. Corneliu-Dan Borcia a fost directorul acestei instituţii în perioada 1995 – 2001 şi totodată directorul Festivalului de Teatru Piatra Neamţ: vremuri frumoase pentru trupă. În 2005 a fondat Teatrul independent “Pi Buni”.

Peste 50 de roluri a jucat pe scena nemţeană, în spectacole precum “Tristan şi Isolda” de J. de Beer, regia Dinu Cernescu, “Noaptea încurcăturilor” de Oliver Goldsmith şi “Omul cel bun din Sâciuan” de Brecht, ambele în regia lui Andrei Şerban, “Woyzeck” de Buchner, regia Radu Penciulescu, “Harap Alb” după Ion Creangă, regia Zoe Anghel Stanca, “Peer Gynt” de Ibsen, regia Cătălina Buzoianu, “Inimă rece” de Eduard Covali, regia Sanda Manu, “Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, “Trei surori” de Cehov, regia Emil Mandric, “O noapte furtunoasă”, “Dăale carnavalului” de Caragiale şi “Orfanul Zhao” de Ji Junxiang, regia Alexandru Dabija, “Proştii sub clar de lună” de T. Mazilu şi “Pescăruşul” de Cehov, regia Nicolae Scarlat, Troilus şi Cresida” de Shakespeare, regia Ştefan Iordănescu, “Antigona” de Sofocle, regia Mihai Mănuţiu, Santiago el Campeon” de Ştefan Caraman, regia Horaţiu Mihaiu sau “Avarul”  după Moliere, regia Cristi Juncu.
Ultimul spectacol în care l-am văzut a fost “Aniversarea” în regia lui Vlad Massaci, de la “Nottara”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului va fi depus luni, 18 august, la Teatrul Tineretului, iar înmormântarea va avea loc la 19 august, ora 13:00, la Cimitirul “Eternitatea” din Piatra Neamţ.
Dumnezeu să te odihnească în pace, Dan Borcia!

×