x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul Marin Moraru a murit la vârsta de 79 de ani

Actorul Marin Moraru a murit la vârsta de 79 de ani

21 Aug 2016   •   18:59
Actorul Marin Moraru a murit la vârsta de 79 de ani

Actorul Marin Moraru a murit în urmă cu puțin timp, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august. Anunțul decesului a fost făcut, în direct, la Antena 3, de directorul medical al unității medicale.

În luna ianuarie a acestui an, maestrul Marin Moraru declara într-un interviu acordat unei publicații, la împlinirea a 79 de ani, că nu își dorește nimic, ”nici măcar sănătate”.

”Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, a declarat atunci artistul.

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamita Dandanache din piesa "O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale, după aceea activând pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) și la Teatrul Național "I. L. Caragiale" (1971-1974), scrie cinemagia.ro.

A predat o perioadă în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), apoi întorcându-se la Teatrul Național "I. L. Caragiale.

Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului cu creațiile sale. Spectacole precum "D'ale carnavalului", "Leonce și Lena", "Nepotul lui Rameau", "Capul de rățoi", "Umbră", "Troilus și Cressida", "Ocolul pământului", "Trei gemeni venețieni", ori, după Revoluție, "Tache, Ianke și Cadar", "Egoistul", "Crimă pentru pământ" l-au avut și îl au în fruntea distribuției...

Actorul, care a făcut onoare școlii românești de teatru și film, a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezintă recunoașterea legitimă pe care lumea filmului de la noi o acordă contribuției importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din România.

×
Subiecte în articol: marin moraru Marin Moraru a murit