x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actriţa Tania Popa cântă şi ne încântă

Actriţa Tania Popa cântă şi ne încântă

de Maria Sârbu    |    03 Apr 2012   •   17:38
Actriţa Tania Popa cântă şi ne încântă

Dupa primele reprezentatii cu spectacolul "Fata din curcubeu', de la Teatrul National din Bucuresti, am observat pe bloguri, pe retele de socializare multe reactii pozitive. Impresioneaza povestea, pe scena. Totul depinde de cum e scrisa povestea, de cum e servita, ca sa ii captezi atentia publicului.

Textul "Fata din curcubeu' l-a scris Lia Bugnar pentru Tania Popa. Lia semneaza si regia. Tania – actrita talentata, de un firesc iesit din comun, fara astampar, aflata mereu in cautarea a ceva deosebit, pare ca se simte implinita cu acest recital scenic, pe care il sustine timp de 1 ora si 20 de minute, la Sala 99 a TNB.

Autoarea anunta aceasta creatie pe Facebook, pe la mijlocul lunii februrie: "Tania Popa e actrita aia care a intrat la 16 ani la Facultatea de Teatru si toata lumea a decis ca-i geniala. Basarabeanca talentata, de! Dupa care ne-am obisnuit cu ea, s-a obisnuit si ea cu ea si... nu stiu, parca anii i-au mai tuns din raze. Zilele astea o sa iasa cu un one-woman show scris si indrumat de mine (...). E, poate, cel mai frumos lucru pe care l-am vazut in ultimul timp. Tania e mai Tanie decat a fost ea vreodata, e ca un pumn in stomac, e ca un borcan de iaurt pe spatele ars al unui ratacit in Sahara, e ca o pana de paun picata in sleaul innoroiat lasat de roata unui tractor, e ca numarul de pe bratul unui evreu supravietuitor, e ca un hohot de ras cand inca nu ti-a trecut tristetea de adineauri'.

Dupa o astfel de recomandare facuta de Lia Bugnar nu ai cum sa nu mergi sa o vezi pe Tania Popa in "Fata din curcubeu'. Multi spectatori plang si in timpul spectacolului, si atunci cand se termina. Povestea scrisa de Lia si spusa de Tania, e uluitor de credibila. E povestea unei fete, care a ajuns sa duca o viata amara, dupa o copilarie dulce ce-a trait-o in familia sa. A ajuns in strada, practicand cea mai veche meserie din lume. Nu e o curva de lux; ea se vinde ieftin, caci si conditiile oferite clientilor sai nu sunt confortabile. Nu are o casa, nu isi permite nici sa inchirieze o camera la hotel. Ceea ce isi permite sunt locurile 13 si 14 de pe ultimul rand din cinematograful Curcubeu. Prostituata isi duce clientii la cinema si acolo le ofera serviciile sale, in timpul filmului.

Ea isi spune povestea cu un zambet amar, e sfasiata de durere, dar niciodata doborata. E singura pe lume, fara de cei pe care i-a iubit – tata, mama, sora geamana –, toti dusi in alta lume. Merge pe firul vietii ei, de la copilarie, la adolescenta, la tinerete, dar parca viata pe care o traieste nu e binecuvantata de Cel de Sus. Il iubeste pe Dumnezeu, dar nu-L intelege...

Tania Popa pune in acest spectacol nu numai o amprenta actoriceasca, ci si una vocala. Montarea are o forma deosebita. Actrita isi face cheful, cantand, acompaniata la pian de Marian Hancu. Personajul pe care-l creeaza in scena provine din Rusia si Tania Popa selecteaza si interpreteaza 13 piese muzicale rusesti, unele cantate de mari interprete precum Sofia Rotaru si Alla Pugaciova. Le-a ales in asa fel incat versurile vin in completarea replicilor personajului, dintr-o amintire sau alta. Profunzimea acestui spectacol ajunge in adancul sufletului spectatorului, care isi sterge discret, la final, lacrimile. Le provoaca "Fata din curcubeu'.

×
Subiecte în articol: teatru