x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Angela Gheorghiu cântă în deschiderea Galei de teatru “Star”

Angela Gheorghiu cântă în deschiderea Galei de teatru “Star”

de Maria Sârbu    |    15 Apr 2013   •   19:01
Angela Gheorghiu cântă în deschiderea Galei de teatru “Star”
Artista va fi la Bacău pe 26 aprilie. Pe 30 aprilie va susţine aici un colocviu Fernando Arrabal
Memorabilă va rămâne ediţia 2013 a Festivalului Internaţional Gala Star – one man show, organizată de Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău în perioada 26-29 aprilie. Asta pentru că evenimentul va fi inaugurat cu un recital extraordinar susţinut de renumita soprană Angela Gheorghiu, care îl are invitat de onoare pe marele pianist Dan Grigore. Astfel, la data de 26 aprilie, ora 20:30, la Teatrul de vară “Radu Beligan”, băcăuanii se vor bucura de acest dar oferit de Teatrul “Bacovia” şi Primăria Bacău.

De multe ori ne întrebăm de ce marii artişti români, apreciaţi foarte mult peste hotare, vin mai rar în faţa publicului din ţara lor. Cred că răspunsul îl găsim chiar în declaraţia Angelei Gheorghiu. Potrivit Biroului de presă al sopranei, Bacăul i-a oferit o surpriză extraordinară, invitând-o să susţină un recital special în cadrul festivalului, acesta fiind ca o avanpremieră a concertului din 6 octombrie pe care cei doi artişti îl vor avea la Teatrul La Scala din Milano. “Este prima oară când primesc o invitaţie din alt oraş al României decât Bucureşti. Având suportul Primăriei locale, Teatrul din Bacău a avut cea mai îndrăzneaţă idee. Ma bucur enorm că şi moldovenii mă pot vedea la ei «acasa»“, declara Angela Gheorghiu, născută la Adjud, localitatea aflată la circa 60 km de oraşul Bacău. Asta era: ideea “îndrăzneaţă” de a invita, lucru care le cam lipseşte unor organizatori de evenimente culturale de la noi.

Al doilea eveniment important ce va marca ediţia a VIII-a a Galei Star este dedicat dramaturgului spaniol Fernando Arrabal, care, la cei 80 de ani ai săi, va veni la Bacău. Va fi preşedinte onorific al juriului secţiunii competitive, iar la 30 aprilie (a doua zi după închidere), el va susţine colocviul “Povestea teatrului cu şi prin Fernando Arrabal”.

Competiţia Galei Star va dura patru zile, în concurs fiind selecţionate zece recitaluri – şapte din România, două din Chişinău şi unul din Viena: “Novecento” (Teatrul Plai), “Actorul” (Teatrul În culise), “Nekrotitanium” (Teatrul municipal al unui actor, din Chişinău), “+18 Scrisori către Rita” (Teatrul În culise), “Fotografii cu clovni invizibili” (Independent), “Ce-ar fi, dacă ar fi...” (Independent), “Cine n-are nici un dor” (Independent), “Die Gaunerin” (Teatrul Pygmalion din Viena), “Infanta” (Teatrul pentru Puţini), “Decalogul după Hess” (Teatrul de Cameră Arad – Aradi Kamaraszínház). Vor juriza actriţa Mihaela Teleoacă, criticii Adrienne Darvay-Nagy (Budapesta) şi Monica Andronescu. Se vor acorda: Premiul pentru cel mai bun one-man-show, Premiul pentru cel mai bun one-woman-show şi Marele Premiu şi Trofeul Galei Star. Numele câştigătorului va fi înscris şi de această dată pe o nouă stea de pe Walk of Fame din faţa Teatrului “Bacovia”.

În fiecare seară de festival va avea loc şi un recital extraordinar. Pe lângă cel al Angelei Gheorghiu, programul include: “Fata din Curcubeu”, cu Tania Popa (TNB), “Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”, cu Emil Boroghină (Craiova) şi concertul susţinut de doi tineri din judeţul Bacău, dar cunoscuţi în plan naţional foarte bine: Narcis Iustin Ianău şi Eliza Drăgoi.

Dacă ne gândim cât de greu e să organizezi în aceste vremuri cumplite pentru Cultură şi Educaţie un eveniment, din cauză că mereu nu ajung bani, atunci trebuie să spunem organizatorilor de la Bacău: “Jos pălăria!”.

×
Subiecte în articol: angela gheorghiu