x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Aţi jucat ca la Scala din Milano”

"Aţi jucat ca la Scala din Milano”

de Ema-Augusta Banu    |    10 Apr 2011   •   21:52
"Aţi jucat ca la Scala din Milano”
Sursa foto: Karina Knapeck/Jurnalul Naţional

O mână de tineri talentaţi, studenţi în ultimul an la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion în clasa profesorilor Rodica Mandache şi Eusebiu Ştefănescu, au reuşit(încă o dată) să cucerească elevii "Şcolii Internaţionale Mark Twain”, cu un spectacol menit să "repună  în drepturi” o epopee pe nedrept uitată: "Ţiganiada” lui Ioan-Bulai Deleanu. 

Graţie talentului şi dăruirii de care "copiii” Rodicăi Mandache dau dovadă, piesa reuşeşte să capteze instant atenţia publicului. De la mic la mare, privitorul este sedus şi introdus în universul "Ţiganiadei”, un univers nuanţat în ritm alert satiric-alegoric. E aproape imposbil să nu tresari la faimoasa replică: "Ţiganii nu poa să muncească. Nu poa!”-  moment culminant al piesei, căruia tinerii actori îi acordă valenţe tragico-comice specifice actorilor profeşionişti.

Nu a fost deloc uşor, ne spune Rodica Mandache: "Copiilor le-a fost foarte greu pentru că nu ştiau absolut nimic despre subiect. Când am facut eu liceul, eram într-un fel culturalizaţi la şcoală, nimeni nu venea neştiutor la luptă. Dar au studiat şi au înţeles că e o provocare şi că îi formează. S-au pregatit ca pentru tragedia antică. Însă e o perioadă de viaţă când trăieşti cumva singur şi nu eşti atent la ceea ce se întâmplă minunat în jurul tău, şi niciodata nu vezi ce face bine cel din curtea vecină, aşa că nu mă astept să-i îmbrăţişeze cineva cu dragoste pentru efortul lor.”

După ce şi-au prezentat majoritatea spectacolelor la Cercul Militar Naţional, tinerii speră acum să ajungă cu "Ţiganiada” pe scena mică a teatrului Odeon: "Cu textele mari te întâlneşti rar. Cu textele mari româneşti te întâlneşti şi mai rar. Şi e o sărbătoare când se întâmplă asta. Sunt mândră că acest text de un umor fin şi înţelepciune ascuţită face parte din moştenirea românilor. Iar acum că anii de facultate sunt pe sfârşite, îmi dau seama că fiecare ocazie de a juca acest spectacol e un prilej de bucurie, de a ne întâlni sufleteşte într-o lume veche, mai curată”, mărturiseşte Diana Stancu.

Ecoul aplauzelor a dăinuit o vreme în sală. Dar actorii zâmbeau emoţionaţi în faţa cuvintelor Rodicăi Mandache: "Bravo copii! Bravo nu pentru că aţi spus textul de la început până la sfârşit, ci pentru că n-aţi ieşit din responsabiliatea asta pe care o aveţi faţă de voi, faţă de public. Bravo! Aţi jucat ca la Scala din Milano!”

×