x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Bătrâni copilăroși sau copii bătrâni, la Teatru

Bătrâni copilăroși sau copii bătrâni, la Teatru

de Maria Coman    |    05 Oct 2015   •   10:03
Bătrâni copilăroși sau copii bătrâni, la Teatru

Festivalul are loc în perioada 3-10 octombrie şi aduce la Bucureşti spectacole din Elveţia, Spania, Israel şi alte ţări. Sunt câteva zeci de astfel de spectacole pentru copii cu vârste de până la 12 ani.

Una dintre premiere este „Spaima Zmeilor”, produs de Teatrul Ion Creangă. Nimic nu mai pare să fie de ajuns într-o lume prinsă între Rai şi tărâmul de dincolo – nici mâncarea şi nici banii, nici soarele, dar nici ploaia, nici măcar copiii. Când Pământul începe să se îmbolnăvească, iar Dumnezeu să obosească, un simplu ţăran reuşeşte să călătorească până dincolo de zare şi înapoi, tiptil, restabilind echilibrul fragil. Câteva întâmplări foarte neobiş-nuite şi destul de nefericite sunt motivul pentru care ţăranul Stan, zis şi Bolovan, a pornit pe drumul către tărâmul celălalt, condus de un zmeu nu prea elegant. Niciunul dintre mon-ştrii-fraţi care-l aşteaptă netul¬buraţi sub pământ nu e chiar politicos, dar sunt simpatici şi le place grozav să cânte frumos.

Apoi, o altă prezentare a lui „Pinocchio”, pusă în scenă de spaniolii de la Roseland Musical. Este un spectacol bazat pe romanul original, scris în secolul al XIX-lea de Carlo Collodi, cu un limbaj scenic uimitor și inovativ, în care dansul şi tehnologia coexistă, compunând o lume fascinantă care învă¬luie publicul într-o poveste ce topeşte orice inimă. Implicarea lui Franc Aleu, artist vizual, câștigător al Premiilor Naționale de Cultură ale Cataloniei în 2012 la secțiunea audiovizual, pentru impactul creațiilor sale în producțiile „Pinocchio” și „Călă¬torie spre centrul pământului”, a dus la apariția unui nou limbaj teatral. Efectul 3D plasează aceste două spectacole la un nivel surprinzător, unde dansul, muzica și realitatea virtuală coexistă într-o sincronicitate perfectă.

Pe 9 şi 10 octombrie puteţi vedea spectacolul „Ou”, al elveţienilor de la Kunos Circus Theatre. Oul pe care îl fierb în fiecare zi Alberto și Rosastia îi poartă într-o dimensiune necu¬noscută. Într-o dimineaţă, din acesta apar Rosalina și Alber¬tino, două personaje mici care le vor întrerupe îngrijita lor rutină. De unde au venit? Sunt niște copii bătrâni sau niște bătrâni copilăroși? Așa începe ciclul infinit al vieții, împodobită cu poezie, muzică și acrobații.

Basmul „Spaima Zmeilor” începe cu a fost odată, exact ca povestea ta preferată. Şi când muzica se va fi terminat, n-o să mai fie ţipenie de zmeu nici afară, nici la şcoală, nici sub pat.
 

×