x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Bene merentis pentru Rebengiuc

Bene merentis pentru Rebengiuc

de Maria Sârbu    |    05 Oct 2010   •   00:00

În deschiderea celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad (10-23 octombrie), marelui actor Victor Rebenciuc îi va fi acordată, pentru întreaga activitate, distincţia "Bene merentis". Premiul, instituit în acest an şi înmânat, de acum încolo, la fiecare ediţie a festivalului, va reveni unei personalităţi din România, care îşi dedică întreaga viaţă teatrului, devenind "simbol" al acestei arte. Prima distincţie "Bene merentis" este susţinută financiar de un om de afaceri din Arad.

Programul ediţiei 2010 a festivalului cuprinde spectacole din ţară şi străinătate selectate pentru a bucura publicul din acest oraş. Participă Teatrul Karromato din Praga cu "Festinul imprerial"; Teatrul Naţional Bucureşti cu "Dialoguri şi fantezii în jazz", cu Ion Caramitru şi Johnny Răducanu, şi "Legenda Marelui Inchizitor" cu Victor Rebengiuc; Teatrul Mic cu "Doamna noastră din Pascagoula", având-o pe Valeria Seciu în rolul principal; Teatrul "Jokai" din Bekescsaba, Ungaria, cu "O scrisoare pierdută"; Teatrul "Nottara", cu "Platonov"; Teatrul Naţional din Chişinău cu "Amorul dănţuie şi feste joacă"; Teatrul Naţional Cluj cu "Visul unei nopţi de vară". Teatrul Clasic "Ioan Slavici" (organizatorul festivalului) va prezenta trei creaţii: "Năpasta", "Cântecul lebedei" şi premiera cu "Cerere în căsătorie".

Primul director artistic a fost regizorul Alexa Visarion, care a înmânat ştafeta criticului Victor Parhon, iar după decesul lui, director artistic a devenit criticul Ion Parhon.

×
Subiecte în articol: teatru