x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Bucuriile" scenei

"Bucuriile" scenei

de Maria Sârbu    |    01 Dec 2009   •   00:00
"Bucuriile" scenei

La "Ţăndărică" are loc sărbătoarea teatrului de animaţie, micul public fiind delectat cu frumoase spectacole în care personajelor le dau viaţă păpuşile mânuite de actori.



Festivalul internaţional al teatrului de animaţie "Bucurii pentru copii" face ca în aceste zile Sala Lahovary a Teatrului Ţăndărică să fie de dimineaţă şi până seara populată de spectatori de toate vârstele. Programul alcătuit din  montări realizate în nouă teatre din România şi şase din străinătate este atractiv pentru toată lumea, mulţi cronicari şi specialiştii în domeniu venind să vadă noutăţile în arta pe care păpuşarii o slujesc cu multă credinţă. În afară de spectacole, pe perioada festivalului (28 noiembrie-6 decembrie) au loc ateliere de creaţie, printre care şi cel de educaţie interculturală, sunt organizate expoziţii de scenografie, de obiecte origami, lansări de carte, discuţii. În deschiderea evenimentului, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică - organizatorul festivalului, a ţinut să spună cât de important este să desfăşori într-un an atât de dificil, un festival de anvergura acestuia. Teatrul încearcă, de câţiva ani, să dezvolte şi "latura de animaţie pentru adulţi", de aceea este nevoie de susţinere.

VIRTUOZITATE INTERPRETATIVĂ
S-a acordat, cu acest prilej, Premiul de excelenţă în animaţia românească pe anul 2009, care a revenit actorului Lică Gherghilescu - directorul Teatrului pentru copii şi tineret din Constanţa, distincţia fiindu-i înmânată de Valeriu Simeon, deţinător al acestui trofeu din 2005. Premiantul a mărturisit că premiul îl mobilizează ca manager cultural, căci domeniul este, de fapt, unul vitregit. Publicul a avut parte, în prima zi, de două spectacole marca Cristian Pepino: "Sindbad marinarul", montat la Teatrul pentru copii şi tineret din Constanţa, şi "Gulliver în ţara piticilor", o producţie a teatrului gazdă, reprezentând premiera oficială acasă, pentru că spectacolul a participat la câteva festivaluri obţinând şi două premii importante. L-a primit şi pe al treilea - chiar sâmbătă, pe scena acestui festival, când, după reprezentaţie, preşedintele Juriului, Ion Parhon, a anunţat că "Gulliver în ţara piticilor" s-a învrednicit de Trofeul şi Premiul pentru varietatea limbajului artistic şi valenţele educative ale lecturii scenice.

Prima seară a festivalului s-a încheiat cu lansarea cărţii "Potecile unui regizor" a eminentului creator de teatru de animaţie Titus Jucov, directorul Teatrului Licurici din Chişinău, care a montat în instituţia pe care o conduce peste 60 de spectacole. Duminică, au fost prezentate două creaţii excepţionale, care au fost, de asemenea, premiate: "Pulcinella şi măgarul diavolului" (Teatrul Puck din Cluj-Napoca) şi "Micul Amadeus" cu minunata interpretă Gadit Cohen (Tel Aviv). Programul de luni a cuprins "Spărgătorul de nuci" (Teatrul de păpuşi din Baia Mare) şi "Cum s-au furat soarele şi luna" (Teatrul Mic de Animaţie Figurina din Budapesta). Astăzi, publicul va putea vedea, între altele, spectacolul polonez "Etcetera!" al Teatrului K3 din Bialystok.

×
Subiecte în articol: teatru