x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Camil Petrescu, la Nottara

Camil Petrescu, la Nottara

18 Noi 2012   •   16:38
Camil Petrescu, la Nottara

Teatrul George Ciprian, cu sprijinul Teatrului Nottara, ne propune luni, 19 noiembrie, o nouă premieră: "Act Veneţian" de Camil Petrescu, în regia lui George Motoi. Piesa este o dramă a iubirii absolute ce se desfăşoară pe fundalul social-moral al decadenţei veneţiene din ultimii ani de republică independentă – ”anii ei de agonie”, cum spune autorul în minuţioasele indicaţii regizorale.

Sfâşietoarea poveste de dragoste este pusă în scenă aşa cum a fost ea gândită de către romancierul Camil Petrescu, acordând atenţie fiecărui subînţeles. "Am evitat totuşi fixarea cu orice preţ în epocă, considerând sugestia mai valoroasă şi am eliminat excesul de literaturizare, inerent la un mare scriitor, dar neproductiv când este vorba de teatru”, a declarat George Motoi. Prin concentrare scenică, regizorul şi-a propus să evidenţieze sugestiv "decadenţa”, "agonia” veneţiană, făcând astfel opera mai accesibilă, mai penetrantă şi mai aluzivă, poate, pentru lumea de azi, reuşind o punere în scenă distinctă în peisajul teatral actual.

Distribuţia spectacolului este una remarcabilă, regăsindu-i pe Giliola şi George Motoi, Lucian Pînzaru, Claudiu Romilă şi Violeta Haret. De altfel, regizorul George Motoi şi-a dorit să atragă pentru aceasta piesă cei mai buni colaboratori ai săi, implicând-o pe Daria Night în construcţia scenografiei proiectului teatral.

Romancier, dramaturg, teoretician literar şi unul dintre cei mai activi oameni de teatru din perioada interbelică, Camil Petrescu este cunoscut mai ales pentru romanele: ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” şi ”Patul lui Procust” sau pentru piese de teatru precum ”Jocul ielelor” şi ”Suflete tari”. Creaţiile sale sunt şi vor fi puncte de referinţă pentru evoluţia artei literare şi dramatice româneşti, cu valori etern valabile şi trăsături bine definite: intelectuali lucizi ce se confruntă cu o lume rigidă, drame romantice, setea de absolut. (Sebastian S. Eduard)

×
Subiecte în articol: camil petrescu teatru piesa