x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Când publicul de teatru pleacă fericit acasă

Când publicul de teatru pleacă fericit acasă

de Maria Sârbu    |    02 Mai 2014   •   17:31
Când publicul de teatru pleacă fericit acasă

Obişnuiţi să joace pe scene spaţioase ale lumii, actorii Companiei Propeller din Anglia au descoperit că pot să-şi prezinte spectacolul lor de succes “Comedia erorilor”, cu un decor impresionant, şi pe o scenă mică, dacă respectivul teatru oferă intimitate şi căldură, precum cel de la Caracal. Experienţa pe care a avut-o această trupă joi seara în Teatrul “Ştefan Iordache” este într-un fel unică. Spaţiul mic pentru joc nu a putut diminua valoarea montării: profesionalismul a fost la înălţime.

Actorii acestei companii, care au traversat globul cu spectacolele lor, jucând în Australia, China, Japonia, SUA, Mexic, Sri Lanka, dar şi în multe ţări de pe continentul european, au fost impresionaţi de arhitectura clădirii teatrului (monument istoric), de atenţia acordată din partea organizatorilor Festivalului de Teatru Caracal, de publicul prietenos şi receptiv la opera shakespeariană.

În timpul spectacolului, s-a îmbinat fericit plăcerea de a juca a artiştilor cu bucuria de a vedea o astfel de creaţie a tuturor celor din sală.
Trupa lui Edward Hall (fiul lui Sir Peter Hall – fondatorul celebrului teatru Royal Shakespeare Company), formată numai din actori bărbaţi, au transmis umorul, preluat de la Shakespeare cu o absolută fineţe. Excelent spectacol, la fel cum a fost, pe data de 27 februarie, şi la Craiova, la Festivalul Internaţional Shakespeare, deşi scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” e de dimensiuni foarte mari în comparaţie cu cea a Teatrului din Caracal, construit în 1901.

Interpreţii au ţinut cont de dimensiunea scenei, adaptându-şi astfel jocul, interpretarea.
Textul a fost intercalat extraordinar de bine cu muzica, cu mişcarea scenică. Actorii (14 în total) cântă minunat atât cu vocea, cât şi la instrumente. Bucurie mare pentru public şi în pauza spectacolului: trupa a venit în holul teatrului, cântând, împrăştiind veselie.

Actorul James Tucker (fascinant în rolul Adriana din minunata „Comedia erorilor”) spunea pentru Jurnalul Naţional că a fost extrem de plăcut pentru el şi colegii săi de trupă să joace în acest teatru pe care îl aseamănă cu o bijuterie. În plus, publicul a fost atât de aproape încât i-au simţit căldura. El a menţionat că majoritatea spectatorilor urmăreau traducerea (supratitrare) şi totodată urmăreau jocul actorilor, de aceea deseori nu reacţionau imediat, dar apoi explodau...

Într-adevăr, publicul a plecat mulţumit, fericit. Rar ai o asemenea ocazie, să vezi un teatru englezesc specializat în Shakespeare şi care nu-şi permite să-l trădeze în niciun fel pe marele dramaturg. Îl aduc în zilele noastre, făcându-l accesibil, cu cea mai mare acurateţe: chiar dacă regizorul Edward Hall a adăugat câte ceva, făcând această comedie şi mai savuroasă; chiar dacă s-a improvizat. Sondează universul lumii lui Shakespeare cu o sete incredibilă, pentru a scoate bogăţii ascunse. Cu rigoare, cu invenţie! A creat o relaţie între text şi show-ul propus, ceea ce a condus la performanţă!

James Tucker ne-a împărtăşit bucuria de a se afla „în ţara regizorului Silviu Purcărete şi a actorului Ilie Gheorghe, care au dus imaginea în lume cu producţiile Teatrului Naţional Craiova”.

„Am vrut să văd lumea acestor doi artişti. Am jucat în spectacolul lui Silviu Purcărete «Furtuna» de la Nottingham Playhouse, montat în 1995, şi în care era distribuit şi Ilie Gheorghe. Eu aveam acolo două roluri mici. Acum am văzut lumea lor şi înţeleg de ce Silviu Purcărete este un creator atât de vizual. Are de unde se se inspire”, a spus James Tucker, interpret a foarte multe personaje shakespeariene în diverse companii britanice. Pentru el, faptul că face parte dintr-o trupă formată numai din actori bărbaţi este ca ceva particular de a vedea lucrurile, ca „o nouă perspectivă”. Şi atât.

Membrii trupei Propeller au plecat vineri în Anglia. Au promis că vor veni neapărat aici, dacă vor fi invitaţi...
 

×
Subiecte în articol: caracal festival teatru caracal