x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Câştigătorii Premiilor UNITER. Gala 2013 s-a văzut bine din splendida sală a Teatrului Naţional din Iaşi.

Câştigătorii Premiilor UNITER. Gala 2013 s-a văzut bine din splendida sală a Teatrului Naţional din Iaşi.

de Maria Sârbu    |    14 Mai 2013   •   17:24
Câştigătorii Premiilor UNITER. Gala 2013 s-a văzut bine din splendida sală a Teatrului Naţional din Iaşi.
Sursa foto: MARIA STEFANESCU

Ediţia 2013 a Galei Premiilor UNITER a făcut vizibilă splendoarea sălii Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi. Aşa s-a văzut la tv acest spaţiu, un frumos templu care a meritat să fie pus şi în acest fel în valoare.

În cele aproape trei ore şi jumătate (cu două pauze), Ion Caramitru, amfitrion al galei la toate cele 21 de ediţii, fiind constrâns şi de această dată de rigorile televiziunii, căci evenimentul s-a transmis în direct luni seara, i-a întâmpinat pe cei poftiţi pe scenă să înmâneze sau să primescă premii cu un cuvând de ordine: “Scurt...”, invocând o replică din “Scrisoarea...” lui Caragiale: “Scurt, stimabile, scurt, dacă mă iubeşti”! Asta însemna că fiecare trebuia să vorbească, să mulţumească “cât mai scurt”. Căci dincolo de decernarea premiilor au fost şi câteva momente artistice dedicate oamenilor de teatru sărbătoriţi în acest fel de UNITER, dar şi acele clipe în care şi cei prezenţi în sală, şi cei din faţa televizoarelor urmăresc în tăcere galeria cu numele şi chipul artiştilor plecaţi în altă lume, în timpul care a trecut de la gala precedentă.

În atenţie a fost lumea culturală a Iaşiului, oraşul care a găzduit evenimentul în acest an. Pe lângă faptul că printre premianţii Senatului UNITER s-au aflat oameni de teatru ieşeni, au fost invitaţi să înmâneze distincţii personalităţi din acest oraş sau care s-au născut aici. Doar un nume amintim: Anamaria Marinca, venită, cu această ocazie, din Marea Britanie, unde trăieşte şi lucrează ca actriţă.

Dacă Premiile Senatului au fost date publicităţii din timp, printre cei distinşi aflându-se şi Tudor Gheorghe (Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice) sau actriţa Leni-Pinţea Homeag (Premiul pentru întreaga activitate), Premiul preşedintelui UNITER l-a luat prin surprindere pe cel care a fost ales de Caramitru să-l primească: nimeni altul decât Emil Brumaru. Deşi nu dorea să urce pe scenă, carismaticul poet a trebuit să o facă, căci l-a asaltat un grup de tinere domnişoare, doar tot a iubit dânsul actriţe şi fete tinere.

Cele mai aşteptate au fost Premiile oferite de UNITER prin nominalizări şi care mereu suscită discuţii. Câştigătorii au fost decişi de juriul final din care au făcut parte criticii Florica Ichim şi Ludmila Patlanjoglu, regizoarea Sanda Manu, scenografa Viorica Petrovici şi actorul Adi Carauleanu. Premiul pentru cel mai bun spectacol l-a obţinut Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu cu montarea lui Silviu Purcărete “Călătoriile lui Gulliver” (exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift). Alexandru Dabija este “cel mai bun regizor” pentru “Două loturi” de Caragiale, de la TNB, acelaşi titlu aducându-i Premiul pentru scenografie lui Helmut Stürmer. Spectacolul lui Andrei Şerban “Hedda Gabler”, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, i-a încununat cu trei premii pe actorii Imola Kézdi (Cea mai bună actriţă în rol principal), Enikő Györgyjakab (Cea mai bună actriţă în rol secundar) şi András Hatházi (Cel mai bun actor în rol secundar). George Costin a câştigat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul din  “Familia Tót” (Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”). Premiul pentru Debut i-a revenit Silviei Török pentru rolul din “Fetiţa din bolul peştelui auriu” (Teatrul German de Stat Timişoara), iar Premiul pentru critică teatrală lui Octavian Saiu.
 
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost cel intitulat “Suzana”, scenariul şi regia artistică aparţinând Ilincăi Stihi (producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune).

În afară de cei amintiţi, au mai primit premii din partea Senatului UNITER: actorul Matei Alexandru, regizorul Alexandru Colpacci, scenografa Marfa Axenti, criticul de teatru Constantin Paiu (Premii pentru întreaga activitate); Tibor Cari (Premiul special pentru muzică de teatru), Liviu Berehoi (Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete).
Premiul Mecena a revenit şi în acest an lui Carmen Palade Adamescu.
În acest an, British Council a acordat Premiul său (premiu găzduit) pentru inovaţie artistică actorului şi regizorului Mihai Mălaimare.
Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2012 (concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României) l-a obţinut Liviu Lucaci pentru “Nostalgicii călători”.

În acest an, Senatul UNITER a hotărât acordarea Premiul de excelenţă Teatrului Naţional Bucureşti “pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului CARAGIALE 2012”

×