x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ce faci dacă te trădează?. Un teatru, două piese, multiple posibilităţi

Ce faci dacă te trădează?. Un teatru, două piese, multiple posibilităţi

de Sebastian S. Eduard    |    02 Feb 2015   •   19:12
Ce faci dacă te trădează?. Un teatru, două piese, multiple posibilităţi
Sursa foto: Florin Ghioca

Întâmplător – sau mai degrabă nu – Teatrul Naţional a programat simultan, la începutul de an, două premiere. Una “Allegro, Ma Non Troppo” aduce pe scena Sălii Pictura parfumul lui Ion Minulescu, dramaturgul. Cealaltă, “Dragoste în patru tablouri”, se ancorează în contemporanul dramaturgului elveţian Lukas Barfuss. Dincolo de distanţa în timp şi spaţiu, cele două piese propun teme asemănătoare. Modul de tratare şi rezolvările sunt evident diferite.

“Allegro, Ma Non Troppo” este ceea ce se cheamă o comedie populară. Testul poate fi o mare surpriză pentru cine nu îl ştie pe Minuloescu decât ca autor al Romanţelor. În regia lui Răzvan Popa asistăm la o încurcătură sentimentală cu suspine şi răsturnări de situaţie într-un triunghi sentimental (în prima fază, cel puţin) aproape clasic. Personaje pitoreşti întregesc scena iar întrebarea care se pune, încă de la începutul piesei este: ce faci dacă aflii că soţia ta te “traduce”?. Un adulter cu gust dulce-acrişor şi extrem de amuzant. Din distribuţie fac parte Gavril Pătru, Marius Rizea, Eugen Cristea, Costina Ciuciulică, Aylin Cadîr, Victoria Dicu.

Noua premieră din cadrul programului 9G la TNB (Noua Generaţie la Teatrul Naţional), “Dragoste în patru tablouri” de Lukas Bärfuss, în regia Elenei Morar, schimbă registrul problemei. Tonul uşurel dispare, pentru că asistăm la o dramă. Culorile sunt sumbre, totul este interiorizat. Ce faci dacă în cuplu apare plictiseala? Nevoia de libertate, de diversitate? Şi, evident, dacă aflii că partenerul te trădează? Suntem în secolul al XXI-lea. Urmează analiza psihologică.

Asta nu înseamnă, însă, că pistolul apărut în actul întâi din “Allegro, Ma Non Troppo” nu ar putea să fie folosit în ultimul act din “Dragoste în patru tablouri”…

×