x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Coca Bloos domină în „Cabina artistelor”

Coca Bloos domină în „Cabina artistelor”

de Maria Sârbu    |    08 Dec 2011   •   21:00
Coca Bloos domină în „Cabina artistelor”

Regizorul Alexandru Mazgareanu pregateste pentru acest sfarsit de an spectacolul 'Cabina artistelor' de Arnost Goldflam. Premiera va avea loc la Sala ArCuB, pe 17 decembrie, de la ora 19:00. Talentat si foarte tanar (nu a implinit nici 25 de ani), cel care a fost nominalizat la Premiul UNITER sectiunea Debut (editia 2011), pentru 'Functionarii' dupa Cehov (Teatrul Metropolis), a reusit in prima parte a acestei stagiuni sa monteze si la 'Odeon' – 'Pentru ca pot' de Arthur Kopit, si la Natio­nalul bucurestean – 'Purificare' de Petr Zelenka. Este fara indoiala creatorul care nu numai ca promite, ci e deja pe calea consacrarii.

La ArCuB, unde sala i se pare 'un spatiu interesant, care ar putea deveni din ce in ce mai prezent in peisajul teatral bucurestean', asa cum a afirmat pentru Jurnalul National, Mazgareanu a venit cu propunerea de a pune in scena 'Cabina artistelor', fiindu-i acceptata aceasta comedie dulce-amara, un 'text sensibil, care vorbeste cu multa ironie despre teatru – mai exact despre de­za­vantajele pe care meseria de actor le presupune: frustrari, neimpliniri, sa­crificii (...), o comedie despre cat de nasol e sa fii actor in unele mo­mente sau despre cat de nasol e sa fii actor in general'.

Cele patru personaje sunt in­tru­chi­pate de Coca Bloos, Roxana Ivanciu, Ioana Anastasia Anton, Alexandra Fasola, care e pe acelasi rol cu Sorina Stefanescu. Prezenta in distributie a marii actrite Coca Bloos este de la bun inceput un mare plus pentru montare, iar regizorul ne-a marturisit ca se bucura foarte tare 'de intalnirea, la acest spectacol, cu doamna Coca – o actrita deosebita, cu o foarte mare experienta, de la care am avut de invatat atat eu, cat si co­legele dansei mai tinere'.

Despre in­terpretele tinere, Alexandru Maz­gareanu spu­ne ca sunt 'patru actrite foarte ta­lentate, care ar trebui vazute de cat mai multi regizori si distribuite in cat mai multe spectacole'.

Totodata, tanatul regizor punc­tea­za importanta Salii ArCuB, ca fiind 'un spatiu adecvat, nou, cu care publicul ar trebui sa se invete cat mai repede, care sa ofere in continuare sansa cat mai multor tineri sa lucreze aici'. El este convins ca de astfel de spatii e mare nevoie, pentru ca 'echipele tinere, care se formeaza in timpul facultatii, sa poata evolua'.

'Cabina artistelor' este o pro­duc­tie a Centrului de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti. Alexandru Mazgareanu este si autorul decorului acestui spectacol, iar costumele sunt realizate de Alexandra Boerescu.

Cehul Arnost Goldflam este scriitor, dramaturg si regizor de teatru. Nascut in 1946, la Brno, a studiat medicina, dar nu si-a definitivat studiile. A fost angajat ca functionar si a facut parte din grupul umoristic Brno Boemia, condus de Jan Novák. Intre 1972 si 1976 a studiat regia de teatru la Academia de Muzica si Teatru (JAMU) din Brno. Impatimit de teatru, a si jucat in diverse spectacole pe cateva scene. Dramaturgia sa 'este structurata pe mecanisme comice, invaluite intr-o melancolie fina, iar temele sunt abordate prin mijloace variate, mereu surprinzatoare'.

×
Subiecte în articol: teatru coca bloos