x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Comunicat oficial Mişcarea De Rezistenţă

Comunicat oficial Mişcarea De Rezistenţă

de Marius Tucă    |    Marina Constantinescu    |    24 Apr 2012   •   09:27
Comunicat oficial Mişcarea De Rezistenţă

Miscarea de Rezistenta nu este o forma de agresiune, ci una de aparare. A tuturor valorilor care definesc identitatea unei comunitati. Valorile culturale fac parte din identitatea noastra. O structureaza si o innobileaza cu responsabilitate, dincolo de vanitati si de vremuri. Un spatiu spiritual distinct in cultura noastra este teatrul. Teatrul ca institutie si teatrul ca spectacol, teatrul ca forma fundamentala de dialog, teatrul ca o constiinta a cetatii. Teatrul si creatorii lui.

Miscarea de Rezistenta organizeaza, impreuna cu Primaria Orasului Caracal, cea de-a doua editie a Festivalului de Teatru de la Caracal, o editie cu spectacole valorase, ca si cele din anul precedent, avand acelasi scop: acela de a strange impreuna comunitatea si breasla teatrala in numele valorii.

Inchinam aceasta editie celei mai complexe personalitati a teatrului romanesc, LIVIU CIULEI, care a disparut dintre noi in toamna anului 2011. Modernitatea teatrului romanesc este legata de existenta unui fenomen spiritual numit Liviu Ciulei.

Si anul acesta vor fi prezente teatre de prestigiu: Teatrul OKT / Vilnius City Theatre, Teatrul Bulandra, Teatrul National Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, cu spectacole semnate de mari regizori si scenografi avandu-i in distributie poate pe cei mai mari actori din Romania, spectacole care s-au impus prin valoare si longevitate. Editia 2012 are doua componente noi: una, internationala, prin prezenta trupei uneia dintre cele mai importante figuri mondiale ale regiei de teatru, Oskaras Korsunovas. Cea de a doua inseamna sustinerea producatorilor de teatru care inteleg sa investeasca constant in miscarea de teatru. Unul dintre acestia este ARCUB.

Deschidem cea de a – II – a editie a Festivalului de Teatru, care se va desfasura in perioada 29 aprilie - 6 mai 2012, cu spectacolul Teatrului OKT / Vilnius City Theatre “Maestrul si Margarita', dupa Mikhail Bulgakov, in regia lui Oskaras Korsunovas, ca un omagiu in memoria marelui artist Stefan Iordache. Dupa Gala 'Stefan Iordache' de anul trecut, Teatrul din Caracal, o bijuterie a arhitecturii de la sfirsitul secolului al nouasprezecelea si inceput de secol douazeci, poarta numele uneia dintre valorile teatrului romanesc: STEFAN IORDACHE. Astfel, dupa zeci de ani de absenta, acest spatiu nobil reintra in circuitul teatral.

Festivalul va continua cu spectacolul “Casatoria' de Gogol, in regia lui Yuri Kordonsky la Teatrul Bulandra, in data de 30 aprilie, cu Spectacolul Eveniment “Caramitru – Malaele, cate-n luna si in stele' cu participarea muzicianului Adrian Naidin, in data de 1 mai, cu spectacolul “Love stories' de Radu F. Alexandru la Teatrul Metropolis, in regia lui Claudiu Goga, in data de 2 mai, cu spectacolul “Pyramus & Thisbe 4 You' dupa William Shakespeare, in regia lui Alexandru Dabija de la Teatrul Odeon, in data de 3 mai, cu spectacolul “O lume pe dos', in regia Iarinei Demian, spectacol produs de ARCUB, in data de 4 mai, cu spectacolul “O scrisoare pierduta' de I.L. Caragiale, pusa in scena la Teatrul de Comedie de Alexandru Dabija, in data de 5 mai. Spectacolul “Egoistul', de Jean Anouilh, in regia lui Radu Beligan la Teatrul National din Bucuresti, va inchide Festivalul de Teatru de la Caracal in data de 6 mai 2012.

Pe langa aceste spectacolele mari ale teatrului romanesc, doua superbe expozitii de fotografie ii vor insoti pe spectatori pe tot parcursul festivalului: 'LIVIU CIULEI' si 'ROMANATUL DE ALTADATA'.

Va invitam sa ne bucuram impreuna de magia spectacolelor in Teatrul- bijuterie “Stefan Iordache' din Caracal, pentru a intari Miscarea de Rezistenta. Miscarea de Rezistenta prin Cultura.

×