x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Cum începe Anul Caragiale

Cum începe Anul Caragiale

de Maria Sârbu    |    23 Ian 2012   •   21:00
Cum începe Anul Caragiale

Anul 2012 da ocazia de a organiza si de a fi martori la evenimente tea­tra­le legate de opera lui I.L. Caragiale, caci sunt doua momente de luat in sea­ma: 160 de ani de la nastere, care se implinesc la 30 ianuarie, si 100 de ani de cand marele dramaturg si pamfletar a disparut fizic. Suntem, deci, in Anul Caragiale. Intamplarile im­por­tante incep sa se precipite o data cu apropierea datei de 30 ianuarie.

Steaua UNATC
Unul dintre primele semne ale Anului Caragiale va fi cel din 27 ia­nua­rie, cand Universitatea de Arta Tea­trala si Cinematografica, al carei patron spiritual este I.L. Caragiale, va primi o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, in cadrul proiectului derulat de Teatrul Metropolis, Magazinul Cocor si Primaria Bucuresti.
'Oferim o stea unei institutii, e o exceptie, deoarece vorbim de scoala romaneasca de teatru, care poarta numele lui Caragiale. Mi s-a parut ca ar fi cel mai drept ca in ianuarie, cand s-a nascut Caragiale, sa acordam acest insemn Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica «I.L. Caragiale». E un semn de pre­tu­ire a tuturor actorilor si regizorilor mari care au plecat de pe bancile Fa­cul­tatii de Teatru, dar si a viitorilor mari actori care se pre­gatesc aici', a spus pentru Jurnalul National George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis. (Apropo, va primi o stea pe aceeasi Alee a Celebritatilor si Marin Moraru, care la 31 ianuarie va implini 75 de ani, ceremonia urmand sa aiba loc la inceputul lui februarie. Se va acorda o stea post-mortem, la 29 februarie, celui care a fost marele actor Stefan Iordache).

In timpul Anului Caragiale, 'Metropolis' ii va promova pe studentii UNATC in cadrul aceluiasi proiect din Piata Timpului: viitorii artisti vor prezenta spectacole in fata pu­blicului, in Magazinul Cocor.

Exercitiu de admiratie
La Ploiesti, Teatrul 'Toma Cara­giu' a pregatit un amplu program, care se va des­fasura pe parcursul zilei de 30 ia­nuarie. Va fi prezentata emisiunea filatelica 'I.L. Caragiale – 160 de ani de la nastere' si se va inmana Pre­miul pentru cea mai re­pre­zen­tativa lucrare din expozitia 'Caragi­a­le in plastica contemporana', dupa care va urma masa ro­tunda 'Caragiale in permanenta ac­tu­a­litate'. Vor mai avea loc: spectacolul-lectura 'Napasta', in regia lui Cristi Juncu; pre­zen­tarea editiei 'Opere integrale I.L. Caragiale', aparuta sub egi­da Aca­demiei Romane (coordonator acad. Eugen Simion); spectacolul de gala 'O noapte furtunoasa la 10 ani de la premiera', regia Lucian Sabados.

Un argument privind deschiderea astfel a Anului Caragiale ni l-a ofe­rit directorul Teatrului 'Toma Cara­giu', Lucian Sabados: 'Visul nemarturisit al oricarui director roman de teatru este programarea si mai ales izbanda unui nou proiect Caragiale. Dar, intr-o lume in care de la politica la scoala, de la eco­no­mie la psihologie si de la familie la so­cietate regasim spiritul tutelar si in­tuitia stralucitoare a clarvazatorului Caragiale, a-l infatisa si a-l propu­ne in fata unui public care respira si simte in cadenta si umoarea lui este mai mult decat o cutezanta. Si, chiar daca noi romanii avem pacatul de a trata cantitativist si festivist pana si opera acestui genial observator si fin analist al firii umane, uneori raspunderea artistica si educationala a unui director de teatru prevaleaza oricaror riscuri. Marea noastra sansa este ca artistul Caragiale, ca orice mare creator, spune mai mult decat vrea sa spuna opera lui. Recursul la Caragiale este chiar recursul la autoanaliza, este curajul de a ne privi in oglinda neiertatoare a operei lui, si noi ploiestenii, ca si regatenii, chiar suntem materialul de analiza predilect al «chirurgului» Caragiale. 2012 Anul Caragiale – un inceput de drum, speram cat mai generos artistic, in care Ploiestiul si Prahova vor fi voci distincte in exercitiul de admiratie numit Dor de Caragiale'.

Patru zile cu I.L. Caragiale vor fi la Teatrul de Comedie, care gaz­du­ies­te intre 28 si 31 ianuarie patru productii ale Teatrului Ariel din Ramnicu Valcea: 'D-ale carnavalului', regia Aurel Palade, 'O noapte furtunoasa', 'Conu’ Leonida fata cu reactiunea' si 'O scrisoare pierduta', toate trei fiind montate de Doina Migleczi.

×
Subiecte în articol: teatru