x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru De la "Idiotul"… la "Dorian Gray".

De la "Idiotul"… la "Dorian Gray".

de Maria Sârbu    |    26 Mai 2011   •   21:00
De la "Idiotul"… la "Dorian Gray".

Programarea spectacolului "Idiotul" al lituanianului Eimuntas Nekrosius in prima zi a celei de-a XVIII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu ridica stacheta acestei impunatoare manifestari a artelor spectacolului. Montarea, o productie Meno Fortas Nekrosius Theatre Company (Lituania), a provocat si la noi un interes viu, atat in randul oamenilor de teatru, cat si al publicului obisnuit. O singura reprezen­ta­tie cu "Idiotul" (de la ora 17:00, la Casa de Cultura a Sin­dicatelor) lasa pe dinafara multi spectatori, fie invitati in festival, fie locuitori ai orasului sau turisti.

Realizata dupa romanul omonim al lui Dostoievski, crea­tia lui Nekrosius are patru parti (cu trei pauze). Premiera a avut loc acum doi ani. De atunci este invitat la diverse festiva­luri si evenimente teatrale, trupa cutreierand Europa. Despre Nekrosius, acest maestru al metaforei scenice, se spune ca este "cel mai important regizor lituanian al tuturor timpurilor", detinator a doua premii UBU (distinctie acordata de Italia) pentru spectacolele sale "Faust" si "Trei surori". La "Idiotul", re­gi­zorul l-a avut alaturi pe fiul sau, Marius Nekrosius – autorul scenografiei. In rolul Printului Miskin (protagonistul romanu­lui "Idiotul"), Eimuntas Nekrosius a distribuit un debutant, pe tanarul actor Daumantas Ciunis. Sunt 13 interpreti. Unii criti­ci, care au vazut "Idiotul", spun ca spectacolul este ciudat si com­plicat si nu se adreseaza celor ca­re vin la teatru pentru a se relaxa. Asta inseamna ca e realizat in stilul con­sacrat al acestui creator: cu me­ta­fore si simboluri mai greu de des­ci­frat.

Astazi poate fi vazut in festival, in spatiul deja traditional – Tramvaiul Sibiu-Rasinari-Sibiu, si specta­co­lul de teatru itinerant, prilejuit de implinirea a 100 de ani de la nasterea filosofului Emil Cioran, "Ispita Cioran", in regia lui Gavriil Pinte, o productie a Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu. Este "o calatorie catre paradisul copilariei lui Cioran – Rasinariul, paradisul terestru (...); o incursiune in universul fascinant si contradictoriu al celui care a fost numit «scepticul de serviciu al unei lumi in declin», «idolatrul indoielii» sau «nihilistul veacului»; o incercare de a-l intelege pe cel care avea sa scrie la 22/23 de ani «Pe culmile dis­pe­ra­rii», iar la 26 de ani va lua drumul Parisului, de unde nu se va mai intoarce niciodata si de unde va depune marturie pentru intreaga noastra epoca (...)" (citat din caietul program).

In seria spectacolelor "Highlights" aduse in festival de directorul Constantin Chiriac se numara si "Oaia neagra", "Razboiul unui ne­bun" si "Fabrica" (trilogia "Fabrica SRL"), toate scrise, regizate si jucate de Ascanio Celestini, un apreciat artist italian. Primul spectacol va putea fi vazut astazi la Sala Studio a Casei de Cultura a Sindicatelor.
Ungurii, de la Maladype Theatre, prezinta, tot astazi, "Leonce si Lena", regia Balázs Zoltán (la Teatrul Gong). E vorba despre un spectacol realizat "prin formula de teatru de impro­vi­za­tie in care actorii recompun, in acord cu optiunile publicului cu care se afla intr-un permanent dialog, sce­nele si perso­najele dramei lui Büchner dupa propria lor imaginatie".

Programul zilei este "i­n­car­cat" si cu alte evenimente: la Ce­­tatea Cisnadioara vor juca ac­­torii francezi de la Naïf Théatre; pe pietonala "Nicolae Balcescu" vor veni artisti germani si francezi, cu spectacole itinerante; in Piata Mare sunt programate, seara, spectacole de strada cu italieni, ur­mate de concertul Holograf. Bri­tanicii aduc spectacole de stra­da in Piata Mica. Si la Hala Si­merom este asteptat publicul, unde se va juca "Don Juan vine din razboi", regia Anca Bradu (Tea­trul National "Radu Stanca").

In cele zece zile ale Festivalului dedicat artelor spectacolului se disting multe evenimente, printre care spectacolele de teatru din Romania: "Furtuna" (Centrul pentru UNESCO "Nicolae Balcescu"), "Miriam W" ("Toma Caragiu" din Ploiesti), "Metoda" (Nottara), "O noapte furtunoasa" (Nationalul iesean), "Felii", "Lulu", "Faust", "D’ale carnavalului" si alte productii ale teatrului sibian, dar si spectacolele outdoor din Germania – "TRANZItie / TRANSITion" – Aktiontheatre Pan Opti­kum); spectacolul de teatru dans "Pier­duti in ceata" (Dazzle Japonia); spec­tacolul de flamenco "Malaje" (Spania) etc.

Mentionam ca in ultima zi a festivalului (5 iunie) vor avea loc doua re­prezentatii cu spectacolul prestigiosului Burgtheater Wien (Austria) "Dorian Gray" regizat dupa Oscar Wilde.

Spectacolul austriac "Dorian Gray", realizat de Bastian Kraft la celebrul Burgtheater Wien, va fi prezentat la Sibiu

×