x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru De Ziua Mondială a Teatrului, spectacolele sunt transmise online

De Ziua Mondială a Teatrului, spectacolele sunt transmise online

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Mar 2020   •   19:35
De Ziua Mondială a Teatrului, spectacolele sunt transmise online

În contextul pandemiei de coronavirus, de Ziua Mondială a Teatrelor, 27 martie, la Bucureşti, teatrele sunt închise pentru marele public. Iubitorii de teatru se vor putea delecta, însă, vineri seara, cu spectacole diverse, prezentate de teatrele bucureştene în transmisiuni live de pe scenă sau producţii înregistrate ce vor fi postate pe paginile lor de socializare ori pe canalele proprii de YouTube.

Comedia „Mic şi-al dracu”, pe un text de Ioan Pribeagu, cu Maia Morgenstern şi Valentin Roşca, va putea fi văzută cu începere de la ora 20.00, într-o transmisie live de la Teatrul Evreiesc de Stat.

 

Tot de o transmisie live vor avea parte şi iubitorii de teatru care aleg să se uite pe site-ul Unteatru. Spectatorii vor putea urmări, de la ora 19,00, spectacolul „Naum”, cu Oana Pellea şi Cristina Casian.

 

De la ora 19,00, pe canalul de YouTube al Teatrului de Comedie, va fi încărcat spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, pe muzica Adei Milea. Din distribuţie fac parte Marius Florea Vizante, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici, Eugen Racoţi, Marcel Iureş, Dragoş Huluba, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dan Rădulescu.

Pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra va fi putea fi văzută, de la ora 19,00, comedia „Măscăriciul”, cu Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs, în regia lui Horaţiu Mălăele.

 

De la ora 19.15, spectacolul „Şase lecţii de dans în şase săptămâni”, cu Victoria Cociaş şi George Constantinescu, în regia Laviniei Jemna, va fi postat pe pagina de Facebook a Teatrului de Artă Bucureşti.

 

Platformele online ale Teatrului MicYouTube, Facebook şi Instagram - vor găzdui, între orele 19.00 şi 23.00, premiera online „Puzzle 1” - miniaturi dramatice, epice şi lirice interpretate de actorii: Mihaela Rădescu, Manuela Hărăbor, Ilinca Manolache, Silvana Mihai, Alina Petrică, Bianca Popescu, Oana Puşcatu, Claudia Prec, Alina Rotaru, Andreea Grămoşteanu, Vlad Logigan, Andrei Seuşan, Marin Grigore, Alex Bogdan, Marian Olteanu, Cezar Grumăzescu.

„Romeo şi Julieta”, de William Shakespeare, în regia Lilianei Pană, cu Marian Olteanu, Alina Rotaru, Alexandru Voicu, Cezar Grumăzescu, Rareş Florin Stoica, Gabriel Costin, Ruxandra Enescu, Liliana Pană, Andrei Seuşan, Dani Achim, va fi urcat pe site-ul Vimeo de reprezentanţii Teatrului Mic.
 

 

                                               

Ziua Mondială a Teatrului celebrată online, la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

 

„Pilafuri și parfum de măgar”, regia Silviu Purcărete, se difuzează online

 

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu difuzează în premieră absolută online, în această seară, de la ora 19:00, primul spectacol pus în scenă la Sibiu de regizorul Silviu Purcărete: „Pilafuri și parfum de măgar”, spectacol ce are la bază texte alese de Silviu Purcărete și Alain Garlan din „O mie și una de nopți”. Spectacolul este o producție din anul 2001 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a naționalului sibian, pe muzica lui Vasile Șirli. Scenografia este realizată de Helmut Sturmer. Programul transmisiilor online va fi urmat sâmbătă, 28 martie 2020, de un alt spectacol semnat de Silviu Purcărete, „Cumnata lui Pantagruel”, iar duminică, 29 martie 2020, TNRS va difuza unul dintre cele mai noi spectacole din repertoriu, „Femei”, concept spectacol Raluca Iani.

 

Nume sonore ale scenei românești de teatru au făcut parte în anul 2001 din distribuția spectacolului „Pilafuri și parfum de măgar”: Diana Văcaru-Lazăr, Valer Dellakeza, Virgil Flonda (†), Ilie Gheorghe (†), Angel Rababoc, Ovidiu Moț (†), Cristian Stanca – actor cunoscut al TNRS, care a fost totodată și asistent de regie, Diana Fufezan, Delia Ghiță, Antonia Ilie, Michaela Mihai, Ofelia Popii, Mirona Iona Tatu, Florentina Țilea, Codruța Vasiu, Haricleea Bădescu, Liviu Cheloiu, Adrian Neacșu. Din distribuție au făcut parte și studenții de atunci ai școlii de teatru de la Sibiu, astăzi actori cunoscuți ai scenei românești: Denise Ababei, Oana Ceaușu, Nicoleta Fruman, Silvana Naghi, Veronica Popescu, Eleonora Poșircă, Cătălina Sima, Cristina Stoleriu, Miruna Vaju, Florin Coșuleț, Alin Olteanu, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru.

 

„Pilafuri și parfum de măgar a fost primul spectacol pus în scenă la Sibiu, de Silviu Purcarete! Marele regizor a fost prezent la FITS de la prima ediție cu „Decameronul”, de la Teatrul din Râmnicu Vâlcea, apoi cu marile spectacole ale Teatrului Național din Craiova, inclusiv „Danaidele”, jucat în sala de sport a Academiei Forțelor Terestre. Avem, din fericire, și un documentar al repetițiilor realizării acestui spectacol, pe care îl vom difuza în viitor! Dacă vă uitați pe distribuția spectacolului veti vedea tineri actori, prima promoție a școlii de teatru de la Sibiu, precum și studenții de atunci, deveniți azi vedete ale scenelor de teatru si film. Îi veți descoperi, deasemenea, pe inegalabilii Virgil Flonda, Ilie Gheorghe si Valer Dellakeza! Vom rosti împreună cu Domnul Eminescu: «Vede-n capăt începutul. Cine știe să le învețe!» Vizionare plăcută!” Constantin Chiriac, director general TNRS 

 

Programul complet al evenimentelor TNRS, online, de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2020:

 

Ora 17:00

Conferință specială FITS și TNRS

Constantin Chiriac în dialog cu Silviu Purcărete

Despre bucuria și înțelepciunea de a vorbi puțin

 

Ora 19:00

Pilafuri și parfum de măgar, regia Silviu Purcărete

 

Ora 20:30

Fotoliul cu povești și poezie – povești pentru copii și părinți în lectura actorilor Ofelia Popii, Ciprian Scurtea și a fetiței lor, Sofia Luna

 

Ora 21:00

Seară de lectură cu actorii secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

 

Evenimentele vor fi difuzate pe canalele oficiale de comunicare online ale TNRS: site, YouTube, Facebook. Transmisiile secției germane vor fi difuzate pe pagina oficială de Facebook a secției germane a TNRS. Vizionarea spectacolelor difuzate online este gratuită, TNRS nu percepe bilet pentru evenimentele difuzate pe internet.

 

 

Spectacolele UNATC, live streaming pe facebook

„Azilul de noapte”, de M. Gorki, regia Ion Cojar, promoția 1994
 

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" se alătură mișcării culturale internaționale și transmite online o parte dintre spectacolele de absolvire ale studenților săi.


UNATC sărbătorelte Ziua Mondială a Teatrului cu difuzarea vineri, 27 martie, ora 19:00, pe pagina oficială de facebook (https://www.facebook.com/UNATC.ILC/), a unui spectacol care a făcut istorie – „Azilul de noapte”, de M. Gorki, pus în scenă de cunoscutul regizor și pedagog Ion Cojar, cu promoția de actori 1994.

 

Distribuția:


Vasilisa Karpovna - Corina Dănilă 
Natașa - Viorica Bahnaru
Medvediev - Cătălin Păduraru
Vaska Pepel - Traian Grigoriu
Andrei MItrici Klesci - Valentin Ionescu
Anna - Amalia Ciolan
Nastia - Diana Dumbravă
Kvasnia - Bogdana Darie
Bubnov - Andrei Duban
Baronul - Mircea Gheorghiu
Satin - Liviu Lucaci
Actorul - Lucian Pavel
Luca - Cristian Toma
Alioska - Silvia Codreanu
Tatarul - Dragoș Stemate
Mihail Ivanov Kostiliov - Virgil Constantin (Universitatea Hyperion)
Krivoi Zob - Vlad Jipa (Universitatea Hyperion)
Femei din azil - Mihaela Sîrbu, Delia Nartea, Carmen Papa,

clasa Ion Cojar, Ștefan Radoff, Gavriil Pinte, Andrei Zaharescu, Adrian Titieni

 

 

„Cred într-un teatru unde spectacolul de ansamblu nu sufocă și nu denaturează veridicitatea fiecărui moment scenic luat în parte. Pentru mine, spectacolul se compune dintr-o alternanță de momente, fiecare construit într-un univers propriu și, în același timp, integrându-se unui tot coerent, întocmai ca niște atomi ce gravitează într-o moleculă”, spunea Ion Cojar într-un interviu realizat de A. Băleanu și C. Băltărețu în Cultura spectacolului teatral, Ed. Meridiane 1976.

 

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită în fiecare an în data de 27 martie.

Iniţiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, această zi a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea culturală este invitată să îşi exprime gândurile legate de acest eveniment într-un mesaj internaţional care este citit şi tradus pe scenele teatrelor din lume pe 27 martie. Primul mesaj a fost cel al scriitorului, dramaturgului şi cineastului francez Jean Cocteau în 1962, iar în anii următori au fost invitaţi, printre alţii, Arthur Miller, Pablo Neruda, Eugene Ionesco.

În acest an, mesajul internaţional este semnat de Shahid Nadeem, jurnalist pakistanez premiat, dramaturg, scenarist, director de teatru şi televiziune şi activist pentru drepturile omului.

„Este pentru mine o mare onoare, aceea de a scrie mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020. Este un sentiment de mare umilitate, dar şi un gând pasionant, acela că teatrul pakistanez şi însuşi Pakistan-ul au primit recunoaşterea ITI-ului, organismul teatral cel mai influent şi cel mai reprezentativ al epocii noastre. Această onoare este, în egală măsură, un omagiu adus Madeehei Gauha, figură iconică a teatrului şi fondatoare a teatrului Ajok, tovarăşa mea de viaţă, care s-a stins în urmă cu doi ani”, a spus Shahid Nadeem în mesajul său.

 

 

×