x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Dichiseanu şi Papaiani - sărbătoriţi în ,,Amadeus’’

Dichiseanu şi Papaiani - sărbătoriţi în ,,Amadeus’’

de Maria Coman    |    07 Sep 2015   •   12:23
Dichiseanu şi Papaiani - sărbătoriţi în ,,Amadeus’’
Sursa foto: Piesa „Amadeus” este apreciata ca una dintre cele mai grandiose producţii ale anului 2015

 „Amadeus”, fascinanta dramă care tratează una dintre cele mai mari rivalităţi din istoria muzicii, are premiera în această toamnă, în Capitală. Piesa, cu o distribuţie de excepţie, marchează cariera de 55 de ani a marilor actori Ion Dichiseanu şi Sebastian Papaiani.

„Amadeus” se joacă duminică, 20 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Nottara, pe scena unde Ion Dichiseanu a strălucit zeci de ani, iar luni, 21 septembrie, de la ora 19.30 - la Teatrul de Comedie, unde Sebastian Papaiani a făcut istorie.

Piesa tratează rivalitatea dintre Wolfgang Amadeus Mozart şi Antonio Salieri, compozitorul de la curtea împăratului Austriei, evidenţiind conflictul dintre mediocritatea virtuoasă şi geniul ingenuu.

Criticii au elogiat drama pentru studiul psihologic asupra efectelor generate de succes şi eşec.

Spectacol pentru copii, în cadrul Enescu

Cea de-a doua premieră, care va avea loc pe 16 septembrie, în cadrul Festivalului „George Enescu”, este opera „Münchhausen - Stăpânul minciunilor”. 

Este pentru prima dată în istoria Festivalului când un spectacol dedicat copiilor este inclus în repertoriul unui eveniment de o asemenea anvergură.

Münchhausen este fantastul, imaginaţia lui atinge nemărginirea. Pinocchio minte pentru a ieşi din încurcături; Münchhausen creează lumi noi, minciunile lui fiind generatoare de basme şi înaripează imaginaţia noastră, a copiilor de toate vârstele.

Tot astfel este şi muzica lui Dan Dediu, o fantezie perpetuă, o trecere dintr-un registru în altul, de fapt, o traversare a întregii istorii a muzicii, de la baroc, până în zilele noastre.

Compozitorul îşi asumă şi conducerea muzicală a acestei partituri complexe. Regizorul Cristian Mihăilescu imaginează o competiţie permanentă între lumea „rea-
lă” a teatrului şi „năluca” televiziunii. Întrepătrunderea între această lume reală şi cea a himerei este asemenea desenelor animate.

Din acest motiv, spectacolul este unul modern, pe o temă clasică, iar noile tehnici de scenă sunt parte a întregii producţii.

Drama „Amadeus”, de Peter Shaffer, a avut premiera în  1979 la Londra. Popularitatea extraordinară a piesei asigură şi succesul peliculei din 1984, care obţine 11 nominalizări la Oscar



×