x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Dramaturgul Vera Ion a primit Premiul Ambasadei Irlandei

Dramaturgul Vera Ion a primit Premiul Ambasadei Irlandei

de Maria Sârbu    |    02 Noi 2012   •   16:32
Dramaturgul Vera Ion a primit Premiul Ambasadei Irlandei
Sursa foto: Vera Ion

Pentru a patra oară s-a acordat unui tânăr dramaturg român debutant Premiul Ambasadei Irlandei (Irish Embassy Award to an emerging Romanian playwright). Premiantă a fost în acest an Vera Ion, pentru piesa “Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mica donaţie”.

Decernarea premiului a avut loc vineri, în cadrul unei ceremonii la care au participat personalităţi irlandeze şi române din domeniul teatrului. Valoarea premiului (sponsor Ministerul Afacerilor Externe al Irlandei) este de 1.000 de euro. De asemenea, Ambasada Irlandei va facilita demersurile necesare pentru ca piesa câştigătoare să fie tradusă în limba engleză şi lecturată pe scena Teatrului Naţional Irlandez, “Abbey Theatre”.

Instituit în scopul dezvoltării unei colaborări a oamenilor de teatru din Irlanda şi România, premiul este conferit în fiecare an. Câştigătoarea acestei ediţii, Vera Ion, este dramaturg, regizor de teatru, actriţă şi poetă. Piesa astfel apreciată „prinde conturul unui monolog interior şi reflectă experienţele trăite la Londra de o tânără artistă ambulantă din România”. 

La ceremonia de decernare, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a vorbit în termeni elogioşi despre tradiţia bogată a teatrului românesc, remarcând şi faptul că în România există atât oameni de teatru cu renume, cât şi un public iubitor de teatru care vine la spectacole cu entuziasm.

Câştigătorul Premiului Ambasadei Irlandei este ales de un juriu condus de renumitul regizor de teatru Alexandru Dabija, iar printre membrii juriului se numără şi Aideen Howard, director literar al Naţionalului irlandez „Abbey Theatre”. Potrivit lui Aideen Howard, “piesa scrisă de Vera Ion arată o imaginaţie dramatică şi activă în redarea unei poveşti pline de conflicte, de umor, dar şi de simţ al transformării”.

×
Subiecte în articol: teatru dramaturg premiu vera ion piesa spectacol