x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru E vremea teatrului, chiar dacă e criză

E vremea teatrului, chiar dacă e criză

de Maria Sârbu    |    28 Oct 2009   •   00:00
E vremea teatrului, chiar dacă e criză
Sursa foto: Brigitte Enguerand/

Criza nu putea "sugruma" în acest an Festivalul Naţional de Teatru (FNT). Pentru că cei implicaţi s-au zbătut pentru a-i menţine oxigenul. Este adevărat, bani sunt mai puţini decât la ediţia precedentă, dar totuşi manifestarea se ţine cu un buget de 610.000 de euro. Păcat de un lucru: actorii şi regizorii nu vor primi onorariu pentru participarea lor în festival. Artiştii beneficiaseră de această retribuţie la FNT, începând cu anul 2005.



Programul celei de-a XIX-a ediţii a FNT, care se va desfăşura între 31 octombrie şi 8 noiembrie, cuprinde: 21 de spectacole produse în stagiunea trecută de teatre din Bucureşti şi din ţară şi regizate de creatori apreciaţi (le-am enumerat într-un articol de săptămâna trecută); cinci spectacole semnate de regizori debutanţi; un spectacol invitat din străinătate - "Cântăreaţa cheală", realizat de compania franceză "Les Intempestifs" (prezentat în deschiderea festivalului); o premieră - cea mai nouă creaţie a Teatrului Naţional din Sibiu, "Prinţesa Turandot", în regia ucraineanului Andriy Zholdak; cinci spectacole de operă, precum şi dezbateri, conferinţe, întâlniri, proiecţii de filme despre teatru, lansări de carte. Două evenimente colaterale sunt recomandate de FNT: Zilele Culturii Germane (1-9 noiembrie) şi "Măşti europene la Masca" (27-31 octombrie).

ANUL GROTOWSKI

Institutul Polonez din Bucureşti, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu", în parteneriat cu FNT şi cu sprijinul Institutului "Jerzy Grotowski" din Wroclaw, organizează în cadrul actualei ediţii, evenimentul intitulat "În laboratorul lui Jerzy Grotowski". 2009 este Anul Grotowski declarat de UNESCO, de aceea, în festival va fi dedicată ziua de 4 noiembrie acestui fenomen Jerzy Grotowski, de la moartea căruia se împlinesc zece ani. Totodată se împlinesc 25 de ani de când s-a încheiat activitatea Teatrului Laborator creat de acest mare om de teatru polonez. Va avea loc un colocviu, la care va susţine o comunicare criticul şi eseistul George Banu - "Brâncuşi şi Grotowski, doi «antimoderni» moderni". Vor fi lansate trei cărţi despre creaţia lui Grotowski, editate de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" cu sprijinul Institutului Polonez. În aceeaşi zi vor fi proiectate şi filme produse de Televiziunea Poloneză dedicate aceluiaşi om de teatru.

FILME ÎN NOCTURNA FNT
O secţiune a festivalului se numeşte simplu "Film/Theatre". Sunt filme, proiectate în nocturnă, despre personalităţi din teatru şi spectacolele lor.

Astfel de evenimente se vor desfăşura în parteneriat cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Internaţional pentru Artele Spectacolului - ArtHoc. Printre filmele aduse în festival se numără şi "La cafea cu Pina" (Coffee with Pina) despre celebra Pina Bausch.

Printre modulele FNT, unul se intitulează "Opera Revival" şi include spectacole de operă, care vor fi jucate la sediul teatrului producător: "Evgheni Oneghin", regia Ion Caramitru şi "Macbeth", regia Petrică Ionescu (Opera Naţională din Bucureşti); "Orfeu şi Euridice", regia Alexandru Darie (Teatrul Bulandra, Sala "Toma Caragiu"); "Otello", regia Mihai Măniuţiu (Opera Naţională din Cluj-Napoca" şi "Simfonia fantastică", un spectacol coregrafiat de Gigi Căciuleanu (Opera Naţională din Bucureşti).

Aşa cum relatam în ziarul nostru săptămâna trecută, la FNT va fi şi un "Eveniment Ionesco", cu prilejul centenarului naşterii dramaturgului Eugene Ionesco. Trei producţii cu piesa "Cântăreaţa cheală" sunt aduse în festival. Una e semnată de Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca; alta de Alexandru Dabija - la Teatrul German de Stat din Timişoara, iar cea de-a treia, cu care se va deschide festivalul, la 31 octombrie (Teatrul Odeon), aparţine companiei franceze "Les Intempestifs" şi a fost regizată de Jean Luc Lagarce.

Deşi festivalul nu are de această dată dimensiune internaţională, au fost invitaţi în România, cu prilejul acestor evenimente teatrale, mai mult de 45 de oameni de teatru: directori, regizori, critici, teatrologi. Evenimentele din cadrul FNT vor avea loc în spaţii diferite, de dimineaţă până seara târziu. Un loc amenajat pentru discuţii şi relaxare este şi cel din incinta UNITER, unde s-a deschis un club. Aici se poate lua şi masa.

FNT 2009 este produs de Uniunea Teatrală din România şi finanţat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Un sprijin substanţial vine şi din partea Institutului Cultural Român, unul dintre co-organizatorii manifestării.

×
Subiecte în articol: teatru