x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Echipa Teatrului Nottara se întoarce în sediul de pe Magheru! Ce clasă de risc seismic are acum clădirea

Echipa Teatrului Nottara se întoarce în sediul de pe Magheru! Ce clasă de risc seismic are acum clădirea

28 Iun 2016   •   15:28
Echipa Teatrului Nottara se întoarce în sediul de pe Magheru! Ce clasă de risc seismic are acum clădirea
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Echipa Nottara se întoarce în sediul teatrului de pe bulevardul Magheru, pe 10 octombrie, în prima zi a evenimentului FestIn pe Bulevard; după o reevaluare, clădirea a fost încadrată la clasa a II-a de risc seismic.


Anunţul a fost făcut de directoarea Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, marţi, într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că pe 23 noiembrie anul trecut Teatrul Nottara şi-a suspendat activitatea, deoarece sediul, construit în 1946, a fost clasat în clasa I de risc seismic şi a fost închis.

În urma unei reevaluări, ce a inclus luarea de probe din clădire şi analizarea fiecărui apartament în parte din blocul de pe bulevardul Magheru, clădirii în care este Teatrul Nottara i s-a acordat clasa de risc seismic II.

"Noi ne putem întoarce în teatrul nostru, (...) sălile Teatrului Nottara nu mai sunt precare", a declarat Ţepuş.

"De mâine puteţi să ne invitaţi la dumneavoastră la teatru", a declarat arhitectul Paul Ioan, care a coordonat această reevaluare a clădirii. "În decembrie era clasificată în clasa I. Acum este în clasa a II-a. Mă întrebaţi de ce a fost clasificată în clasa I. Nu vă pot spune", a spus arhitectul.

Întrebat dacă rezultatele acestei reevaluări pun sub semnul întrebării clasările anterioare de pe bulevardul Magheru, Ioan a răspuns că "fiecare 'pacient' trebuie analizat individual". "A fost şi legislaţia volatilă", a adăugat acesta.

Rezultatele acestei evaluări au fost depuse la primărie şi astfel va fi propusă declasificarea clădirii din Magheru 20 din lista de clădiri cu risc seismic clasa I.

Marinela Ţepuş a spus că reevaluarea a costat "în jur de 30.000 de euro".

După închiderea sediului, echipa Nottara a continuat să susţină reprezentaţii, fiind găzduită de diferite instituţii de cultură din Capitală, printre care Palatul Cotroceni, Cercul Militar Naţional, Teatrul de Comedie şi Teatrul Bulandra.

Directorul Nottara a spus că aceste schimbări au însemnat scăderi drastice în ceea ce priveşte veniturile teatrului.

Dacă în perioada ianuarie - mai 2015 teatrul a avut venituri de 450.300 de lei şi 193 de reprezentaţii, în 2016, în aceeaşi perioadă, Nottara a avut venituri de 149.500 de lei şi 82 de reprezentaţii. "Ne-a întors înapoi zece ani", a spus Ţepuş. "Ce ni s-a întâmplat nouă este unul din cele mai importante semne că în România se poate trăi normal", a afirmat ea, menţionând că Nottara a purtat "stigmatul" bulinei roşii de risc seismic I "vreme de 20 de ani".

După reevaluare va urma o perioadă în care, la Nottara, vor fi făcute lucrări de consolidare.

Lucrările la Teatrul Nottara includ, potrivit arhitectului Paul Ioan, consolidarea stâlpilor din zona foaierelor, ample procese de refacere a sălilor de spectacol.

După realizarea măsurilor de intervenţie şi consolidare, clădirea Teatrului Nottara va fi încadrată în clasa de risc seismic III, corespunzătoare construcţiilor "la care sunt aşteptate degradări care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante".

Sursa: AGERPRES

×