x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Exilaţi" în Avignon

"Exilaţi" în Avignon

de Cristiana Stamatescu    |    14 Iul 2010   •   00:00
"Exilaţi" în Avignon
Sursa foto: Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României/

Echipa spectacolului "Exil în pământul uitării", care a câştigat concursul "Gala Teatrului Tânăr" organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, se agită de câteva zile la Festivalul Avignon Off ca să atragă publicul la reprezentaţiile acestei valoroase montări.



Seria de spectacole cu "Exil..." începe astăzi în această enormă cetate a teatrului, la ora 10:00, la College de la Salle - Theatre du Gymnase din Place Pasteur. Zilnic, la aceeaşi oră, până la data de 29 iulie, tinerii interpreţi români vor juca în acest spaţiu. Este o sală cu circa 200 de locuri, pe placul artiştilor noştri.

Pentru că tot Avignonul e un teatru în această perioadă, cu nenumărate trupe care îşi prezintă "produsele" scenice dintre cele mai variate în toate sălile dedicate artelor spectacolului, echipa trepidează pentru a atrage atenţia directorilor de companii, a specialiştilor în domeniu, aflaţi în număr foarte mare aici, invitându-i să le vadă creaţia, care a impresionat juriul de profesionişti de la "Gala Teatrului Tânăr". Artiştii speră într-un succes, etalând valoarea lor, valoare care trebuie arătată publicului european.

Despre valoare şi promovarea ei în acest oraş francez, deschis artei, ne-a vorbit şi Andreea Tănăsescu, realizatoarea spectacolului "Exil în pământul uitării". Ea crede că acei manageri de companii aflaţi la Avignon şi pe care i-a invitat să vadă spectacolul vor fi încântaţi de producţia românească şi îl vor solicita la alte manifestări teatrale. Creatoarea a ţinut să mulţumească Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, pentru susţinerea proiectului.

Festivalul de la Avignon este primul dintre marile manifestări la care participă spectacolul, fondurile fiind asigurate de fundaţie. Amintim că Premiul în valoare de 100.000 de dolari, obţinut la prima ediţie a concursului "Gala Teatrului Tânăr", este destinat acoperirii costurilor de participare la festivalurile de teatru organizate pe cele mai importante scene ale Europei. Astfel este finanţată valoarea, promovarea ei pe alte meridiane.

Spectacolul "Exil în pământul uitării", o creaţie de teatru-dans, este realizat de trupa "United Experts" din Bucureşti. Regia şi coregrafia aparţin Andreei Tănăsescu, ea semnând şi scenografia alături de Ana Crăciun, Valentin Stoica şi Nela Voicu. Spectacolul durează o oră şi se pretează excelent la caracterul "mai muzical" şi "mai coregrafic" al ediţiei 2010 al Festivalului Avignon Off. Caracterul non-verbal al "Exil..."-ului este completat cu muzica bine aleasă: Bang On A Can, Aiwind Aarset, Richard Wagner, Accordion Tribe, Kurt Weil. Distribuţia îi include pe Vali Chincisan, Richard Bovnotzky, Ana Crăciun, Valentin Stoica, Vanda Ştefănescu, Alexandra Ioniţă şi Andreea Tănăsescu.

Este o creaţie coregrafică în care "formele noi, teatrul contemporan, multimedia, mânuirea de obiecte şi de marionete îşi găsesc cea mai explozivă expresie". Spectacolul a fost realizat cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la moartea lui Barbu Fundoianu, fiind folosite într-o manieră inedită textele acestui scriitor pe care el le-a scris "în lagărul în care a fost aruncat din întâmplare în 1944", spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Avignon Off (8-31 iulie) reuneşte aproximativ 1.100 de spectacole din lume. Dar numărul directorilor companiilor de teatre şi al programatorilor diferitor evenimente specifice artelor spectacolului prezenţi la Avignon cu ocazia marelului eveniment e aproape de 4.000. Asta înseamnă că Avignon Off este un mare târg de teatru la care se vând şi se cumpără spectacole. Asta înseamnă că are o mare şansă şi "Exil în pământul uitării". Talentul artiştilor nu poate fi contestat, deci ei se prezintă la "târg" cu o "marfă" bună. Totul e ca "negustorii" să ajungă la ei şi să vadă produsul.

×
Subiecte în articol: teatru