x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festival închinat lui Liviu Ciulei la Teatrul ”Ştefan Iordache”

Festival închinat lui Liviu Ciulei la Teatrul ”Ştefan Iordache”

de Maria Sârbu    |    30 Apr 2012   •   14:43
Festival închinat lui Liviu Ciulei la Teatrul ”Ştefan Iordache”

Cu 'Maestrul si Margareta' de Mihail Bulgakov, o extraordinara punere in scena a lituanianului Oskaras Korsunovas, s-a deschis duminica Festivalul de Teatru de la Caracal, organizat de Primaria acestui municipiu si 'Miscarea de rezistenta'. Spectacolul companiei OKT/ Vilnius City Theatre, care a avut un succes rasunator la premiera din 2000 de la Avignon, a fost prezentat la Caracal ca un omagiu adus marelui actor Stefan Iordache, creatorul memorabilului rol Maestrul in productia Teatrului Mic 'Maestrul si Margareta' (1980), in regia Catalinei Buzoianu. S-a vazut impactul surprinzator asupra publicului, in special asupra oamenilor de teatru: actori, regizori, scenografi, cronicari veniti din Bucuresti sau din alte orase ca sa vada creatia acestui regizor, care surprinde Europa teatrala de vreo 15 ani.

Exceptional, deci, inceputul editiei a doua a Festivalului, desfasurata in memoria lui Liviu Ciulei, marele creator de care este legat momentul reteatralizarii, al modernitatii teatrului romanesc. Prima editie s-a numit Gala de Teatru 'Stefan Iordache' si a avut loc anul trecut, in aceeasi splendoare arhitectonica de peste o suta de ani care este Teatrul din Caracal, incununat acum cu numele artistului, de care ne este tot mai dor o data cu cresterea distantei in timp de la trecerea lui in alta lume.

Directorul Festivalului, Marina Constantinescu, critic de teatru si realizator tv, mentiona, duminica seara, in deschidere, ca aceste omagii aduse celor doi mari artisti 'este felul nostru de a rezista prin cultura' si ca 'aceasta bijuterie a arhitecturii de la sfarsitul secolului al nouasprezecelea si inceput de secol douazeci are nevoie de teatru'.

Emotiile ii coplesisera pe organizatori, atat la inceputul spectacolului, cat si la finalul acestuia. Era cuprinsa de emotii si Ileana Iordache, sora marelui actor, care vedea cu ochii imaginatiei pe Maestrul din neuitata creatie de la Mic.

Actorii din Vilnius s-au simtit excelent pe scena. I-a ajutat si emotia spectatorilor. Venise sa-i sustina si ambasadorul Lituaniei, Vladimir Jarmolenko, care ne-a spus ca este foarte bucuros ca aceasta importanta companie, OKT din Vilnius, infiintata si condusa de minunatul regizor Oskaras Korsunovas, a ajuns si la Caracal, cu 'Maestrul si Margareta'. Diplomatul lituanian si-a exprimat satisfactia pentru jocul actorul, pentru succesul regizorului admirat in lume.

Criticul de teatrul Marina Sevtova, profesor la mai multe universitati din lume, care a urmarit evolutia lui Korsunovas, a remarcat pentru Jurnalul National ca 'Maestrul si Margareta' e un spectacol in care totul e jucat cu cu amuzament'.

Pentru regizorul Claudiu Goga, 'Maestrul si Margareta' este un spectacol foarte frumos: 'E creat un spatiu exceptional, extrem de bine gandit, cu poezie, cu toata zona grotesca; e un spatiu construit, cred, de scenograf (Jurate Paulekaite – n.r.) impreuna cu regizorul. Scenograful nu ar fi putut sa faca acest spatiu de unul singur. Avem de a face cu un mare artist. Din spectacolele pe care le-am vazut, se vede ca este un om extrem de profund, care a reusit sa surprinda, in primul rand, spiritul lui Bulgakov. E si un spectacol de regie. Nu e usor sa dramatizezi un roman atat de dificil, pe atat de multe teme, pe atat de multe planuri, sa-l faci sa fie coerent, clar in spectacol. Dar se poate spune ca este vorba si de un spectacol de mare performanta actoriceasca. E o trupa minunata, cu actori profesionisti de mare, mare rigoare. E un spectacol care, din punct de vedere actoricesc, ar merita vazut de toti actorii din Romania, pentru ca ar avea multe de invatat'.

Luni, in cadrul Festivalului, a fost programata o alta mare creatie, in care performanta regizorala si actoriceasca te incanta: 'Casatoria' de Gogol, in regia lui Yuri Kordonsky (Teatrul Bulandra).

×