x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul „Toma Caragiu”, sinteză a valorii în timp

Festivalul „Toma Caragiu”, sinteză a valorii în timp

de Maria Sârbu    |    07 Noi 2011   •   21:00
Festivalul „Toma Caragiu”, sinteză a valorii în timp

Teatrul din Ploiesti, o institutie ce poarta cu demnitate numele marelui actor Toma Caragiu, ii consacra patronului sau spiritual, intre 9 si 13 noiembrie, Festivalul 'Toma Caragiu'. Acest eveniment, necompetitiv, va avea de fiecare data o alta tema. Prima editie (selectia apartine criticului de teatru Marina Constantinescu) incearca, asa cum precizeaza organizatorii, o trecere in revista a unora dintre cele mai valoroase si longevive spectacole romanesti ale ultimului deceniu. O astfel de prezentare generala 'ce vizeaza deopotriva excelenta si anduranta unor spectacole de teatru doreste sa propuna atat publicului exigent al Ploiestiului, cat si criticului si istoricului de teatru un important material de sinteza si de reflexie asupra valorii artistice in timp: mari regizori, mari texte, mari trupe teatrale, o minunata si substantiala reteta subsumata valorii emblematice a celui care a fost Toma Caragiu', se arata intr-o nota a lui Lucian Sabados, directorul Teatrului 'Toma Caragiu'.

Teatrul va fi timp de cinci zile gazda 'marilor spectacole' invitate, care se vor juca atat pe scena proprie, cat si pe cea a Casei de Cultura a Sindicatelor: 'Inima de caine' (TNB), 'Casatoria' ('Bulandra'), 'Gaitele' si 'joi. mega. Joy' ('Odeon'), 'Revizorul' – foto (Teatrul de Comedie), 'Electra' (Nationalul din Sibiu), 'Absolut!' (Teatrul ACT), 'Dor de Eminescu' (spectacol de poezie si muzica), 'Trei surori' (Teatrul din Ploiesti). Printre interpretii de baza ai acestor spectacole sunt Horatiu Malaele, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Ion Caramitru, Marcel Iures, George Mihaita, Rodica Mandache, Dorina Lazar.

Va fi si sectiunea 'Nocturne', destinata spatiilor teatrale necon­ventionale, cu cinci productii independente, cu doua spectacole de teatru-improvizatie.

×
Subiecte în articol: teatru