x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Frumuseţea unei vieţi dedicate

Frumuseţea unei vieţi dedicate

de Dana Andronie    |    07 Iun 2010   •   00:00
Frumuseţea unei vieţi dedicate

"Confesiuni despre Artă şi Viaţă" la Palatul Copiilor, la 9 iunie, ora 19:30



5748-122602-radubeligan.jpg"Marea mea izbândă a îndelungatei mele vieţi este că mi-am păstrat până azi starea de Elev - mărturiseşte Radu Beligan. Această filosofie de viaţă ar fi benefică şi la scara vieţii sociale. Căci marea bătălie în societatea în care trăim nu se dă între bine şi rău, ci între inteligenţă şi prostie. Iar forţele prostiei sunt demenţiale. Şi se înghesuie zilnic pe sticla televizoarelor.

Tristan Bernard obişnuia să spună: «Ignoranţa face progrese»".... Maestrul Radu Beligan, unul dintre giganţii lumii teatrale, revine pe scena Palatului Naţional al Copiilor la 9 iunie, cu minunatele "Confesiuni despre Artă şi Viaţă". Preţul biletului: 60 de lei. Timp de două ore, Beligan va deschide cutia cu amintiri, ne va povesti despre personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera, despre modelele sale - Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Al. Giugaru, Ion Iancovescu, Elvira Godeanu, George Vraca etc.

Deşi premiera spectacolului "Confesiuni despre Artă şi Viaţă" a avut loc în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti în 2008, maestrul a continuat cu un succes fulminant şirul reprezentaţiilor în toată ţara şi, în repetate rânduri, pe scena Sălii Mici a Palatului. Prezenţa numeroasă a publicului în sălile de spectacol l-a determinat pe Radu Beligan să revină pe scenă şi în stagiunea aceasta, cu aceeaşi plăcere cu care şi-a închinat toată viaţa teatrului şi cinematografiei româneşti.

"Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumuseţea cu care anumiţi oameni o creează, din timp în timp, pornind de la haos: tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărţile pe care le scriu, şi viaţa pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este operă de artă prin excelenţă" - mărturiseşte Radu Beligan. De n-am mai fi atât de ignoranţi cu adevăratele valori! Sfidăm opere de artă, fiind prea ocupaţi cu problemele cotidiene sau cu aspiraţiile nimicniciei de zi cu zi.

Confucius spunea că ignoranţa este noaptea minţii, dar o noapte fără lună şi stele. Şi ce beznă este acum în România! De aceea, cât îl avem încă pe scenă pe Radu Beligan, cât încă nu s-a făcut întuneric deplin, să mergem să-l vedem...

×
Subiecte în articol: teatru