x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gunoiul este oglinda omului

Gunoiul este oglinda omului

de Oana-Maria Baltoc    |    21 Mai 2010   •   00:00
Gunoiul este oglinda omului

Ce-ar fi să descoperi într-o noapte, când te întorci obosit de la serviciu, că un tip scormoneşte prin gunoaiele din spatele blocului cu meticulozitatea unui chirurg? O imagine cu care ne-am obişnuit în zilele noaste, ai fi tentat să spui. Bine, dar te-ar surprinde dacă presupusul amărât ţi-ar dezvălui ce ai mâncat la cina de aseară şi că nevasta ta face amor cu un adevărat armăsar în timp ce jobul te ţine departe de patul conjugal? Neîncrezător la început, vei urmări demonstraţia unui adevăr mult prea dureros ca să-l observi singur. Întrebările rostite pe un ton plin de umor, revelaţiile personajelor puse faţă în faţă cu adevărul îţi dezvăluie drama din spatele reacţiilor penibile.

Filozoful care citeşte în gunoaie construieşte o realitate subliniată perfect de replica "gunoiul este oglinda omului". Pentru că adevărul despre noi se ascunde de multe ori sub preş, în mizeria de sub preşul din viaţa fiecăruia. Tocmai despre acest lucru vorbeşte piesa lui Mimi Brănescu intitulată "Gunoierul", în regia actorului Alex Mărginean, un nou spectacol al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad, prezentat joi seară în cadrul Festivalului Comediei Româneşti - festCO. Distribuţia este completată de Marian Parfeni (care asigură şi scenografia), Ştefan Statnic, Mariana Tofan şi copilul Cristina Socaci.

Sâmbătă, 22 mai, de la ora 21:00, în Sala Mare a Teatrului de Comedie vor fi acordate premiile celei de-a opta ediţii festCO, în urma deliberării juriului format din Sanda Manu, Vladimir Găitan şi Marina Constantinescu. De asemenea, vor fi anunţate şi premiile Concursului de Comedie Românească. Anul acesta, festivalul a adus în faţa publicului o serie de montări ale unor importanţi regizori din toată ţara, pe textele unor comedii româneşti semnate de Eugen Ionesco, Matei Vişniec, Peca Ştefan, Mimi Brănescu etc.

×
Subiecte în articol: teatru