x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Începe UTE Fest 2019!

Începe UTE Fest 2019!

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Noi 2019   •   16:42
Începe UTE Fest 2019!

Marți, 19 noiembrie 2019, începe cea de-a 18-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. Organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, după o absență de 11 ani, UTE Fest reunește, în perioada 19-30 noiembrie, spectacole din Italia, Grecia, Serbia, Portugalia, Luxemburg, România, Bulgaria, Rusia, Republica Cehă, Ungaria, Germania.

Evenimentul debutează de la ora 19.00, în Sala Mare, cu premiera Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Mutter Courage și copiii ei de Bertold Brecht – Paul Dessau, în regia cunoscutului regizor Armin Petras. Spectacolul este realizat în coproducție cu Staatsschauspiel Dresden.

Mutter Courage și copiii ei vorbește despre viața unei femei singure, care trece prin Războiul de treizeci de ani din secolul al XVII-lea, ca vivandieră, împreună cu copiii ei. Războiul este cel care îi asigură traiul, dar îi și ia pe toți cei trei copii ai săi. În ciuda pierderilor suferite, Mutter Courage nu se schimbă, nu învață nimic, nu regretă nimic. Este întotdeauna gata să meargă mai departe. Piesa lui Brecht și Dessau este o baladă tragicomică despre lipsa de sens, dar și despre bucuriile vieții, care pot să apară chiar și în cele mai dificile momente. Trebuie să continui să cânţi, să dansezi și să iubești chiar și atunci când totul în jurul tău se prăbușește. În același timp, impulsul continuu de a merge mai departe înseamnă şi asumarea faptului că oamenii nu se schimbă și totul rămâne așa cum a fost” –  scria Armin Petras

 

Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Studio, este programat Concord floral de Jordan Tannahill, pus în scenă de Ferenc Sinkó la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Digital Natives (Băştinaşi digitali) este un proiect teatral internaţional al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) care reuneşte mai multe teatre membre şi oferă creatorilor din diferite generaţii posibilitatea, spaţiul şi timpul necesar unor explorări reciproce, sincere, fără idei preconcepute. Drama Concord Floral, un punct de reper al proiectului, este prezentată atât la Cluj, cât şi în alte patru oraşe europene, de către trupele selecţionate și formate exclusiv din studenţi băştinaşi digitali. Spectacolul abordează teme generale precum remuşcarea, sexualitatea, consecinţele irevocabile ale gesturilor noastre necumpătate, singurătatea ascunsă în spatele conviețuirii în colectivitate, și care nu poate fi evitată - o abordare din perspectiva acestei generaţii speciale.

De la ora 20.00, în Sala Mare, se joacă Nel tempo degli dèi – Il calzolaio di’Ulisse (În epoca zeilor – Pantofaru lui Odiseu) de Marco Paolini și Francesco Niccolini, un spectacol al Piccolo Teatro di Milano pus în scenă de Gabriele Vacis.

© Masiar Pasquali

 „Cu câți și, mai ales, cu care zei trebuie să se confrunte omul în zilele noastre? În mod evident, nu mă refer la convingerile de nezdruncinat ale unui credincios,ci la îndoielile rezonabile ale celor care, luând în considerare vremurile în care trăiesc, se gândesc cu uimire și deziluzie la accelerările propuse rasei umane... Pentru mine, Ulise este cineva care știe multe despre zei, iar atunci când se confruntă cu sirenele nemuririi, știe să găsească în sine voința de a rezista” – scria Marco Paolini, unul dintre autorii textului.

Despre război, oameni, singurătate și zei în primele zile ale UTE Fest 2019, o ediție care aduce la Cluj nume de marcă ale scenei europene.

Vă așteptăm la teatru!

 

×