x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ioana Crăciunescu şi "frica" ce l-a exilat pe Vişniec

Ioana Crăciunescu şi "frica" ce l-a exilat pe Vişniec

de Maria Sârbu    |    24 Iul 2012   •   14:21
Ioana Crăciunescu şi "frica" ce l-a exilat pe Vişniec

Cu "Sufleurul fricii", spectacol intr-o interpretare tulburatoare a Ioanei Craciunescu, actrita care are mare lipici la public, atat pentru excelenta sa prestatie artistica, cat si pentru talentul de a improviza, au culminat primele doua zile ale Festivalului "Ariel Inter Fest", desfasurat la Ramnicu Valcea. Prezentat luni seara intr-un restaurant-berarie, acest monolog pe care Matei Visniec l-a scris cu 35 de ani in urma, pe cand era inca student la Filozofie, a impresionat spectatorii de orice varsta. Textul e foarte actual si, asa cum mi-a spus Ioana Craciunescu, "are meritul de a-l fi exilat pe Matei" (text "cu un oarecare scandal" la prima lectura).

Actrita afirma ca "Sufleurul fricii" nu are nici sex, nici varsta, nici epoca, deoarece "frica e un sentiment primar care apare ca un animal salbatec si poate sa atace orice tesut: ca e tesut social, ca e tesut organic". L-a jucat in Franta, in Canada, dar si la Bruxelles, la Bucuresti, la Sibiu – in diverse spatii neconventionale. Si de fiecare data e un alt spectacol, e spectacolul locului. Ioana Craciunescu spune ca a capatat acest mare succes pentru ca frica, organic construita, in care zvonul, minciuna, lasitatea, loviturile sub centura, linsajul despre care vorbeste textul, poate sa functioneze. Poate fi o aderenta la o realitate, in orice tara. Spectacolul a fost insotit de sonoritatea creata de Dragos Andriana, el dand nastere live unei muzici pe potriva textului.

"Ariel Inter Fest" s-a deschis duminica seara cu un spectacol creat de Aurel Palade si jucat cu decenta de actori: "Livada de visini" de Cehov, regia Aurel Palade, productie a Teatrului Municipal Ariel – organizatorul festivalului. In Sala Ostroveni, pe scena careia a avut loc reprezentatia, s-au aflat, printre spectatori, artisti de seama: Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Silviu Purcarete. Ei repeta la Sala Zavoi a acestui teatru "Conu Leonida fata cu reactiunea" de Caragiale, spectacol ce va avea premiera la toamna, la TNB.

Luni, publicul, in special invitatii festivalului – oameni de teatru din Romania si din strainatate -, au fost placut surprinsi de "Apa de Havel", montare semnata de Laszlo Vadas pe textul lui Visniec (Teatrul "Anton Pann", Ramnicu Valcea), cu talentatii actori – Irina Melnic si Romul Morutan. Pana duminica, vor avea loc diverse spectacole, dar si intalniri, conferinte despre mari oameni de teatru: Liviu Ciulei, Horatiu Malaele, Silviu Purcarete.
"Ariel Inter Fest" e o sarbatoare, asa cum spunea directorul festivalului Doina Migleczi, caci ii bucura pe oamenii locului, dar si pe calatorul care strabate acest meleag in toiul verii.

×