x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Ion Creangă" moare, dar nu se predă

"Ion Creangă" moare, dar nu se predă

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Oct 2009   •   00:00
"Ion Creangă" moare, dar nu se predă

A început cu "Harap-Alb", acum 45 de ani, şi s-a încheiat acum câteva zile cu "Albă ca zăpada". Teatrul "Ion Creangă" şi-a suspendat activitatea din sala aflată în Piaţa Amzei nr. 13. Din cauza lucrărilor de consolidare a imobilului, lucrări pe care le-a demarat administratorul clădirii, Primăria Sectorului 1, Teatrul "Ion Creangă" este nevoit să-şi suspende, temporar, prezentarea spectacolelor pe scena Sălii de spectacole din Piaţa Amzei.



Povestea a început anul trecut. O poveste devenită mai mult un coşmar pentru toţi reprezentanţii teatrului care de la prima înfăţişare venită din partea Primăriei, de evacuare a sălii, nu şi-au mai găsit liniştea.

"Asist cum se spulberă o construcţie. A unui teatru unicat în ţară, unicat în materie de ofertă. Pentru că nu mai există la noi un altul cu program pentru cea mai mică lume de spectatori: categoria 0-3 ani. Clădirea, făcută cu destul de mult bun simţ şi o cheltuială enormă acum patru ani, urmează să fie demon-tată definitiv, de fapt - structura acesteia - pentru a fi consolidată. Accept faptul acesta, înţeleg că trebuie consolidată, dar ceea ce este de neconceput este comportamentul primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, care niciodată de când am primit nota ultimativă, în luna noiembrie a anului trecut, nu a discutat cu un co-administrator al acestui spaţiu - care suntem noi. Ni s-a cerut să părăsim sala, până la 11 decembrie (anul trecut) pentru a se apuca de renovare. Teatrul «Ion Creangă» înseamnă un patrimoniu de 400 de miliarde de lei - costume, decoruri, aparatură tehnică.

Probabil ne-a confundat cu tarabele de mere gândindu-ne că şi pe noi ne poate evacua în 24-48 de ore. O eroare!", spune Cornel Todea. Dacă s-ar fi luat în considerare acel ultimatum, stagiunea de anul trecut a Teatrului "Ion Creangă" nu ar mai fi existat. O stagiune care a însemnat sute de spectacole, mii de spectatori.

"Anul acesta, la 20 august, din nou am primit o notificare prin care ni se spunea, în termeni foarte serioşi, că, în cazul în care nu se va face de urgenţă părăsirea acestui spaţiu, vom fi răspunzători de orice accident material sau uman ar surveni. Frumoasă ameninţare, de altfel."

A sperat până în ultima clipă că problema se va rezolva, în urma discuţiilor pe care directorul teatrului le-a avut, de curând, cu reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 1 şi Generale (prin venirea unor soluţii concrete privind viitorul spaţiu pe care-l să-l poată ocupa Teatrul "Ion Creangă"), Cornel Todea a emis, într-un final, un comunicat. "Deşi am făcut toate demersurile necesare, încă nu s-a găsit un sediu adecvat, şi provizoriu, în care teatrul să poată reprezenta marile titluri ale repertoriului său. În aceste condiţii, activitatea noastră va continua, într-o primă epată, prin prezentarea unor spectacole din timpul săptămânii în spaţii neconvenţionale - sălile de festivităţi ale unor şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi din localităţile limitrofe". În cei aproape 45 de ani de activitate, Teatrul "Ion Creangă" a numărat aproape 90 de mii de spectacole jucate numai în sală.

×
Subiecte în articol: teatru