x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Bucureşti, un festival naţional al independenţilor

La Bucureşti, un festival naţional al independenţilor

de Maria Sârbu    |    22 Oct 2013   •   18:34
La Bucureşti, un festival naţional al independenţilor
Între 4 şi 10 noiembrie, trupe de teatru din toată ţară se întâlnesc la Bucureşti
După încheierea Festivalului Naţional de Teatru (25 octombrie – 3 noiembrie) va începe la Bucureşti un alt eveniment menit să pună în valoare arta spectacolului: Festivalul Naţional al Teatrului Independent, care se va desfăşura în perioada 4-10 noiembrie. Organizatorii – Fundaţia Godot şi Centrul Cultural “Casa Artelor” (Sector 3 Bucureşti) – spun că timp de o săptămână scot “la lumină tot ce merită văzut”. Din cele 132 de spectacole înscrise de companii din întreaga ţară vor putea fi văzute 15 producţii în concurs, peste 25 de producţii în OFF, dar şi montări invitate din străinătate. În total sunt peste 200 de artişti, care vor prezenta spectacole în nouă spaţii independente. Cifrele de mai sus denotă faptul că teatrul independent, care de obicei îşi găseşte scena în spaţii neconvenţionale, şi-a luat avânt şi încearcă să iasă la suprafaţă, să se impună tot mai mult în peisajul teatral.

Producţiile companiilor bucureştene au fost selecţionate de Anca Ioniţă, Bodgan Budeş şi Nicu Mandea, iar cele din ţară de Ioana Moldovan, Ştefan Peca şi Cristian Bajora. Director artistic al festivalului este Daniel Popa.

Vor fi şi workshopuri, şi discuţii despre situaţia teatrului independent din România. Spectacolele care vor fi anunţate în curând se vor juca la: Godot Café Teatru, Teatrul Mignon, Teatrul de Artă Bucureşti, Green Hours, Teatrul ACT, Teatrul UNTEATRU, Teatrul în Culise, Teatrul la Scena/ Arca şi Teatrul Apropo. Pe 10 noiembrie, ultima zi a festivalului, va fi organizată Gala de premiere a câştigătorilor, ca o “recunoaştere” a celor mai apreciate producţii şi a celor mai apreciaţi artişti.

Festivalul a fost gândit ca “un punct de întâlnire al comunităţii teatrului independent românesc”, dar şi ca “o platformă de sprijin” a acestei comunităţi. În acelaşi timp, evenimentul îşi propune “să aducă teatrul independent mai aproape de public”.

La această primă ediţie a Festivalului, a fost invitat regizorul de teatru Paul Bargetto, pentru workshopul “Cultura într-o economie neoliberală – strategii pentru supravieţuire şi sustenabilitate”. Sunt aşteptaţi actori şi regizori ai teatrului independent şi nu numai. Pentru a-şi desfăşura activitatea, Paul Bargetto a trăit şi a lucrat atât la New York, cât şi în ţări de pe bătrânul continet, precum Polonia, România, Germania, Turcia. Este director fondator al companiei de teatru East River Commedia şi al Festivalului de teatru “undergroundzero” din New York. El are un master în “Arte Frumoase pentru Regie” în cadrul Universităţii Columbia şi licenţă în Dramă la Universitatea de Stat din San Francisco. Organizatorii spun că prin acest workshop, Paul Bargetto va oferi o privire de ansamblu asupra scenei de teatru independent din New York, cu o analiză a sistemului, cu studii de caz de la diferite teatre şi cu păreri personale formate de-a lungul celor peste 15 ani de muncă în acest oraş american. Totodată, regizorul va vorbi despre “tendinţe şi modele de finanţare, despre acţiuni de advocacy...”. Vor fi şi invitaţi speciali, care vor lua cuvântul prin intermediul Skype, pentru a descrie trenduri şi noi proiecte în Europa de Vest şi în Statele Unite. Bargetto crede că, dacă va împărtăşi din experienţa sa de artist independent şi de director de festival, “participanţii la workshop vor primi informaţii folositoare şi instrumente practice, care vor întări mişcarea de teatru independent din România”.

×
Subiecte în articol: teatru independent