x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Teatrul Bulandra se joacă acum "Artă"

La Teatrul Bulandra se joacă acum "Artă"

de Maria Sârbu    |    24 Sep 2010   •   00:00

Teatrul Bulandra, deşi a scăpat, deocamdată, de reduceri de personal, are mai puţini bani pentru producţii, cu 20%. În astfel de situaţie sunt majoritatea instituţiilor de spectacol din ţară. Şi nici sponsori care să investească în cultură nu poţi găsi. Conducerea de la "Bulandra" este însă optimistă, anunţând nu numai finalizarea proiectelor începute, ci şi titluri cu totul noi.

La conferinţa de presă prilejuită de premiera celui mai nou spectacol al stagiunii 2010-2011 şi susţinută miercuri de Alexandru Darie, jurnaliştii au aflat că până la Crăciun vor veni la Bucureşti, ca să înceapă noi spectacole, Andrei Şerban şi Yuriy Kordonskiy. Primul va pune în scenă "Ivanov" de Cehov, iar cel de-al doilea se află în discuţii cu direcţiunea în ceea ce priveşte titlul. Ar putea fi un text contemporan rus - "Înmormântaţi-mă sub duşumea" (traducere literală) - al scriitorului, traducătorului şi cineastului Pavel Sanaev. Dacă vor fi obţinute drepturile de autor pentru dramatizarea acestei nuvele şi traducerea în română, concomitent cu premiera ar putea fi editată şi cartea în România. Kordonskiy ne-a spus că şi-a programat să fie în Bucureşti în lunile noiembrie şi decembrie. În prezent, atât Şerban, cât şi Kordonskiy montează în teatre din Budapesta.

Cel mai nou spectacol al stagiunii este "Artă" de Yasmina Reza, în regia lui Cristian Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu, prezentat astăzi în premieră la Sala Izvor. Cele trei personaje ale piesei, ce au făcut-o pe autoare celebră nu numai în Franţa, ţara în care trăieşte, ci în întreaga lume, sunt interpretate de trei buni actori, trei prieteni, colegi din aceeaşi promoţie UNATC: Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim. Toate aceste nume, împreună, reprezintă motivul de a vă îmbia să mergeţi să vedeţi "Artă". Cea de-a doua premieră din stagiune va avea loc în octombrie, la Sala "Toma Caragiu", cu "Însemnările unui necunoscut", după Dostoievski, dramatizarea aparţinând lui Ion Cojar, iar regia lui Alexandru Darie. Din distribuţie fac parte Tamara Buciuceanu, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, Marian Râlea ş.a.

×
Subiecte în articol: teatru