x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Luminile rampei, luminile Crăciunului

Luminile rampei, luminile Crăciunului

de Tudor Cires    |    16 Dec 2011   •   21:00
Luminile rampei, luminile Crăciunului

Infiintarea, in Capitala, a Teatrului Comedia (azi Odeon) – 'Comoedia', cum apare in 'Dimineata' din decembrie 1911 – nu putea sa scape cronicarilor vremii. Cu atat mai mult cu cat premiera s-a-ntamplat sa aiba loc chiar in prima zi de Craciun, in prezenta familiei Principelui de Coroana Ferdinand. 'Noul teatru, construit dupa un fericit plan, se prezinta in neobisnuite conditii de eleganta. Tonul alb al interiorului se armonizeaza frumos cu velura rosie a tapiteriilor, discret luminate de un plafon instelat. Scena teatrului, desi mica, e inzestrata cu mobilier si decoruri din cele mai artistice', scria A. Alessandrescu-Dorna, in paginile ziarului 'Universul' din 28 decembrie.

In a sa 'Cronica teatrala' puncteaza datele esentiale ale spectacolului: 'Reprezentatia inaugurala a avut concursul distinsului artist parizian d. Le Bargy si al catorva fruntasi artisti ai Teatrului National: d-na Giurgea si d-nii Soreanu si Demetriade. D. Le Bargy, cu trupa sa, a jucat cate un act din «L’amis des femmes» si «L’Etrangere», artistii Teatrului National au jucat fantezia in versuri «Rapsozii» a dlui Victor Efimiu, iar trupa permanenta a noului teatru a jucat cunoscuta drama a lui Bracco: «Mastile». (...) S-au dovedit multe bune intentiuni, mult entuziasm si mica trupa a teatrului, avand in frunte pe talentatul artist Manolescu si alcatuita din cateva elemente tinere cum sunt dra Carmina Cincurescu, dra Vasiliu, dnii Achil Popescu, Marculescu, Savulescu etc. fagaduieste mult. Noul teatru isi are si orchestra lui sub conducerea maestrului Spirescu'.

Prezenta lui Le Bargy la deschiderea noii institutii de spectacole fusese anuntata, ca o 'indiscretiune pe care o tin chiar de la directiunea teatrului' (un fel de a spune, in epoca, 'pe surse'), de Alex. Mavrodi, de la 'Dimineata' inca de pe 9 decembrie. Le Bargy avusese un turneu cu piesa 'Tartuffe', in sapte orase din tara, la inceputul lunii decembrie. In timpul sederii sale in Capitala, la hotelul Boulevard, unde locuia, il viziteaza doi administratori ai 'Comediei', propunandu-i sa joace la inaugurare.

Despre programul primei seri bucurestenii sunt anuntati de 'Dimineata' in termenii urmatori: 'D-na Maria Giurgea, societara a Teatrului National din Capitala, va spune prologul, care va preceda ridicarea cortinei; pentru inceperea spectacolului marelui artist francez. Le Bargy va juca o piesa intr-un act, secondat de cele mai bune elemente ale ansamblului, cu care a jucat cele cinci reprezentatii in Capitala. Dupa piesa franceza cu d. Le Bargy, care a tinut sa inaugureze teatrul Comoedia, se va prezenta frumoasa lucrare in versuri Rapsozii, datorita poetului Victor Eftimiu, autorul piesei «Insira-te Margarite!». In '«Rapsozii» vor juca: dna Giurgea, dnii Soreanu si Demetriad, de la Teatrul National. Spectacolul de deschidere al stagiunii teatrului Comoedia il va incheia tot marele artist Le Bargy, care va spune versuri din Musset si fabule din La Fontaine'. Le Bargy avea sa mai joace pe scena Comediei in 26 si in 27 decembrie, in piesele – celebre in epoca, probabil, dupa entuziasmul cronicarului, 'Le Duel' si 'Demi-Monde'.

Stagiunea teatrului cel nou avea sa inceapa insa dupa zilele Craciunului. 'Trupa dlui Le Bargy ocupand teatrul in timpul sarbatorilor, adevarata prima reprezentatie are loc asta seara, cu drama militara «Disciplina», cu «Rapsozii» si... cu preturi normale si accesibile', puncteaza 'Universul'. 'Impresia mea generala e ca noua intreprindere de teatru romanesc e demna de a fi sustinuta. Arta si literatura noastra dramatica nu au decat de castigat de pe urma noului teatru', scrie A. Alessandrescu-Dorna. Un adevar valabil si dupa un secol!

×
Subiecte în articol: teatru teatrul odeon aniversare 100 de ani