x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Mălăele: "Sunt copleşit!"

Mălăele: "Sunt copleşit!"

de Anca Nicoleanu    |    24 Mai 2010   •   00:00
Mălăele: "Sunt copleşit!"
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Artistul a fost premiat la "festCO 2010", pentru rolul Profesorul şi pentru regia piesei "Lecţia" de Eugène Ionesco



Sanda Toma, Dumitru Rucăreanu şi Mircea Albulescu, "generaţia de aur a Teatrului de Comedie", au primit Premii de Excelenţă pentru întreaga carieră, iar Horaţiu Mălăele a fost recompensat cu premiul pentru regie şi pentru cel mai bun actor în rol principal, în cadrul Galei Comediei Româneşti.

"Noi trei am terminat şcoala în acelaşi an. Sanda şi cu mine am fost chiar colegi de clasă, la clasa doamnei profesoare Aura Buzescu. Iată că, încet-încet, s-au adunat 50 de ani de când tropăim pe diferite scene... Eu, din păcate, de mai multă vreme nu am mai jucat pe această scenă, dar vreau să declar că mă consider, întotdeauna, actor al Teatrului de Comedie. În această calitate, vă mulţumesc dumneavoastră că mi-aţi îngăduit să pot fi în faţa dumnea­voastră", a mulţumit, de pe scenă, Mircea Albulescu.

"Cu fiecare rol care mi se acordă în ultima vreme, se spune că sunt redescoperită... iată deci că sunt o tânără speranţă", a adăugat, cu umor, Sanda Toma. Iar mulţumirile lui "nea Titi Rucăreanu", cum a fost el anunţat pe scenă de George Ivaşcu, s-au îndreptat, în primul rând, către maestrul Radu Beligan "care în 1961 a înfiinţat Teatrul de Comedie în care am avut bucuria să fiu cooptat".

"festCO 2010" - Festivalul Comediei Româneşti - şi-a anunţat laureaţii celei de-a VIII-a ediţii sâmbătă, 22 mai, în cadrul  spectacolului de gală "Magicomic", realizat de trupa de iluzionism condusă de Andrei Teaş­că, pe scena Teatrului de Comedie din Capitală. Iar premiile au fost adu­se la cunoştinţa publicului prin interme­diul unor numere de magie.

Premiul pentru "cel mai bun spectacol" - ales dintre cele 15 piese se­lec­ţi­onate de Ileana Lucaciu şi jurizate de Sanda Manu, Marina Constanti­nes­cu şi Vladimir Găitan - a revenit Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, pentru piesa "5 minute mira­culoase la Piatra Neamţ", de Peca Ştefan, în regia Anei Mărgineanu.

Pre­miul pentru "cea mai bună actriţă în rol principal" nu s-a acordat în acest an, în schimb, două actriţe l-au împărţit pe cel pentru rol secundar feminin: Ada Simionică (Mia din "Acasă la tata", de Mimi Brănescu, regia Alexandru Dabija, Teatrul Act) şi Anna Jankovics (Doamna cu voal din "Şi cu violoncelul ce facem?" de Matei Vişniec, regia Zakariás Zalán, Teatrul "Tomcsa Sandor" Odorheiu Secuiesc). Szucs-Olcsvary Gellert - Domnul cu ziar din cadrul aceleiaşi piese - a fost răsplătit cu premiul pentru "cel mai bun rol secundar masculin".

De asemenea, juriul a apreciat că "cea mai bună scenografie" a fost semnată de Adriana Grand, care a realizat decorul şi costumele specta­colului "Identităţi" - 7 piese scurte de Du­mitru Solomon, piesă pusă în sce­nă la Teatrul "Maria Filotti" Brăila.

Horaţiu Mălăele a plecat acasă cu două premii: "cel mai bun actor în rol principal", pentru rolul Profesorul din "Lecţia" de Eugène Ionesco şi pre­miul pentru "cea mai bună regie", a aceluiaşi spectacol, pus în scenă la Tea­trul Naţional "I.L.Caragiale". "Sunt copleşit!", a rostit, "şi vă urez o viaţă lungă".

Concursul de Comedie Ro­mâ­nească, desfăşurat în cadrul festCO 2010 şi ajuns la ediţia a V-a, l-a de­semnat câştigător, în cadrul aceleiaşi Gale, pe Mircea M. Ionescu, pentru piesa "Leopardul mistreţ". Pe locurile următoare s-au clasat Constantin Venerus Popa, autorul piesei "Certi­ficatul", şi Marilena Dumitrescu, pentru "Ceva cu ţăieţei". Menţiunile au re­venit autorilor Liviu Lucaci, pentru "Rendez-vous la muzeu," şi Constantin Turturică, pentru "Vreau nebunie, altfel înnebunesc!".

×
Subiecte în articol: teatru