x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Marcel Iureș și George Banu în dialog la UTE Fest!

Marcel Iureș și George Banu în dialog la UTE Fest!

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Noi 2019   •   21:48
Marcel Iureș și George Banu în dialog la UTE Fest!

Vineri, 29 noiembrie, la ora 11.00, în foierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, teatrologul George Banu discută cu Marcel Iureș despre Versuri, personaje și actori singuratici. Dialogul are ca punct de pornire spectacolul Furtuna de William Shakespere, pus în scenă de Gábor Tompa la Teatrul Național Cluj-Napoca, în care Marcel Iureș îl interpretează pe Prospero. Spectacolul face parte din programul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa și se joacă joi, 28 noiembrie, ora 19.00.

„Jucând singur, Marcel Iureș nu-și limitează repertoiul și trece de la textele enigmatice, interogative precum cele ale lui Beckett sau Bernhardt la texte de un comic extrem ca povestirile lui Ion Creangă, Ivan Turbincă sau Dănilă Prepeleac.” – scrie George Banu

Marcel Iureș debutează la Teatrul Național Cluj-Napoca cu rolul Tom din Menajeria de sticlă de Tennesse Williams și joacă aici în perioada 1978-1980. În anul 1995, este distribuit în spectacolul Omor în Catedrală, după T. S. Eliot regizat de Mihai Măniuțiu, rolul din Furtuna reprezentând întoarcerea sa la Cluj după o absență de 24 de ani.

Despre profesia sa, cunoscutul actor declară: „cred că actoria este o meserie care are în comun cu viața, lipsa de concluzii. Nu există concluzii în meseria de artist de orice fel. Dacă i-a folosit cuiva ceea ce ai făcut pe scenă, nu se poate verifica pentru că nu poți fi martorul fascinat al propriei tale vieți. Poți fi martor al concluziei vieții tale. Nu mă preocupă deloc concluziile: ce s-a înțeles, cui i-a folosit. Unul dintre bunicii mei îmi spunea: „Măi băiete, să faci binele în viață, cât te duce capul și sufletul. Îl pui într-o batistă, strângi bine și o pui pe marginea drumului. Să nu te pună cumva dracu' să te uiți înapoi, să vezi cine l-a luat!" Și-atunci ești liniștit. Eu sunt liniștit din punctul acesta de vedere.”

Vă invităm, așadar, la o întâlnire-confesiune despre actor și singurătatea lui, despre personaje „singure în mulțime”, texte în versuri și piesa de teatru shakespeariană considerată testament.

 

Organizator: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Finanțatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Guvernul Ungariei și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

×