x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Mariinsky II” şi disputele în oraşul de pe Neva. La Sankt Petersburg se deschide un nou mare teatru liric (VIDEO)

“Mariinsky II” şi disputele în oraşul de pe Neva. La Sankt Petersburg se deschide un nou mare teatru liric (VIDEO)

de Maria Sârbu    |    03 Mar 2013   •   19:18
“Mariinsky II” şi disputele în oraşul de pe Neva. La Sankt Petersburg se deschide un nou mare teatru liric (VIDEO)
Sursa foto: Mariinsky Theatre

Conducerea Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, una dintre cele mai prestigioase instituţii lirice din lume, a anunţat deschiderea celei de-a doua scene, denumită “Mariinsky II”. Noul teatru  este o construcţie ce ocupă peste 79.000 de metri pătraţi şi se află în vecinătatea legendarei clădiri a teatrului vechi înălţate în 1859 (atunci primind şi numele în onoarea împărătesei Maria Alexandrovna, soţia lui Alexandru al II-lea).

Directorul general de la “Mariinsky”, celebrul dirijor de talie mondială Valeri Gherghiev, afirma de curând că noua scenă dispune de cea mai modernă tehnologie în domeniu, că atunci când se vor aprinde luminile – la 2 mai 2013 – va fi ceva spectaculos, ieşit din comun. Desigur, Gherghiev a făcut cu orchestra teatrului testul de sunet, afirmând că acustica arhitecturală e desăvârşită. Sala mare are două mii de locuri şi, potrivit specialiştilor, din orice fotoliu al sălii scena toată se vede la fel, adică perfect (suprafaţa scenei e de o mie de metri pătraţi). Din acest punct de vedere, nici la prima scenă a Teatrului Mariinsky, nici la Teatrul Bolşoi din Moscova nu ar exista acest avantaj.

Fără îndoială, actuala stagiune, cu numărul 230, va rămâne în istorie. Prima scenă a faimoasei clădiri istorice este unită de a doua scenă a modernei şi impunătoarei construcţii printr-un podeţ făcut peste canalul Kriukov.

“Mariinsky II” ar fi unul dintre cele mai mari teatre din lume. Pe lângă cele menţionate, există şi o scenă pentru repetiţii, săli de repetiţii pentru cor, orchestră, balet. Are şi un amfiteatru. Fosa este spaţioasă: încap 120 de instrumentişti.

Dar să nu credem că întregul proiect a fost ceva uşor de realizat. Ideea construirii unei scene noi în centrul istoric al frumosului oraş Sankt Petersburg s-a concretizat, dar disputele şi criticile, care au început concomitent cu propunerea proiectului, nu contenesc nici astăzi, când au mai rămas nici două luni până la inaugurare.

Jurnalişti, arhitecţi, mulţi dintre cei care locuiesc în zona Teatrului Mariinsky s-au revoltat, fiind împotriva unei construcţii moderne. Motivele ar fi diverse. Despre celebrul Gherghiev s-a scris în fel şi chip. Se pare că el nu a ripostat, ci a continuat să construiască noul teatru, dedicat în mare parte noilor generaţii: elevi şi studenţi.

În 1997, directorul Gherghiev a făcut propunerea către preşedintele de atunci, Boris Elţîn, de a construi un teatru nou. S-au întâmplat multe, au durat nişte ani. Dar, aşa cum scrie presa rusă, locuitorii oraşului Sankt Petersburg au văzut exteriorul noii clădiri în ianuarie 2013, atunci când au fost scoase schelăriile şi îndepărtat zidul care a înconjurat construcţia. Nu au fost posibile filmarea şi fotografierea. Atunci când au văzut clădirea, alături de construcţia istorică, oamenii au început să semneze petiţia privind demolarea noii clădiri, autorii petiţiei arătând că în inima oraşului a fost amplasat un mare hambar denumit teatru. S-a implicat mişcarea “Petersburgul frumos”, întrebând oamenii pe stradă ce părere au, întrebând conducători de muzee şi de alte instituţii culturale. Părerile sunt pro şi contra. Totuşi, Gherghiev e susţinut de mulţi, mulţi intelectuali.

Poate nu-i place populaţiei acestui oraş, obişnuită cu adevărate bijuterii arhitectonice construite cu sute de ani în urmă, o clădire de secolul XXI, dar, aşa cum e prezentată de directorul teatrului, nimeni altul decât marele, marele artist Valeri Gherghiev, acest al doilea Teatru Mariinsky va fi un leagăn al muzicii în această eră a tehnologiei sofisticate.




×
Subiecte în articol: Mariinsky teatru sankt petersburg