x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Moartea-n mov şi "Viaţă de cimitir"

Moartea-n mov şi "Viaţă de cimitir"

de Ema-Augusta Banu    |    06 Oct 2010   •   00:00

În contradicţie cu titlul, "Viaţă de cimitir" este o comedie romantică. După ce a scris şi regizat "Cinci femei de tranziţie" şi "Încă-i bine", Rodica Popescu Bitănescu a pus astfel în scenă un al treilea text. Piesa, a cărei premieră a avut loc luni seară la Palatul Naţional al Copiilor, este axată pe întrebări metafizice, meditaţii asupra vieţii şi a morţii, asupra uitarii, iubirii, judecăţii de după sau evoluţiei.

Unde singura certitudine rămâne faptul că suntem muritori. Ceea ce n-ar trebui să ne întristeze. Ba din contră. Evident, personajul principal este "Moartea". Îmbrăcată în mov ("culoarea doliului regal"), cu un râset între straniu şi ghiduş, cunoscuta actriţă şi-a modelat personajul, transformându-l într-o doamnă elegantă şi înţeleaptă, dar în acelaşi timp zâmbitoare şi amuzantă, care îşi îndeplineşte întotdeauna datoria conform "regulilor jocului". O poveste complexă de iubire, ce transcende timpul şi spaţiul este cea care va face legătura între cele două tărâmuri. Viii cu viii, morţii cu morţii, în schimb moartea... şi cu unii, şi cu alţii.

Doamna în mov este prin excelenţă "marea întâlnire a omului". Plină de dialoguri savuroase, piesa Rodicăi Popescu Bitănescu oferă astfel "un răspuns", dezleagă un mister - cel al "vieţii de dincolo". Spiritual şi artistic. "Viaţa m-a inspirat să scriu această piesă. La finalul spectacolului, publicul o să se întrebe care sunt de fapt viii şi care sunt morţii. Este prima oară în dramaturgia contemporană românească când se atacă această temă care este foarte delicată şi se poate trata numai prin comedie şi iubire", a declarat cunoscuta artistă. Din distribuţie mai fac parte: Radu Solcan, Ioana Mărcoiu, Alexandru Hasnaş, Iuliana Călinescu şi Irina Cărămizaru.

×
Subiecte în articol: teatru