x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii Vertigo din Israel, este invitată la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii Vertigo din Israel, este invitată la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Apr 2020   •   15:44
Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii Vertigo din Israel, este invitată la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

Cunoscutei coregrafe i se alătură Tobias Biancone, Director General al Institutului Internațional de Teatru – ITI – UNESCO, și Jarosław Fret, Directorul Institutului Grotowski și al Teatr Zar, în prima ediție online gratuită a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, care va fi transmisă pe 29 aprilie, live pe pagina de Facebook Teatrelli, de la ora 13.30. Dialogul sărbătorește Ziua Mondială a Dansului, iar discuția se va desfășura în limba engleză, fără traducere.

O ediție extraordinară propune pe 29 aprilie criticul Octavian Saiu în cadrul Anotimpurilor dialogului despre teatru de la Teatrelli. Prin intermediul platformei  Zoom, într-o întâlnire online gratuită ce va fi transmisă live pe pagina de Facebook Teatrelli începând cu ora 13.30, publicul se va putea bucura de un dialog unic care reunește figuri emblematice ale dansului și teatrului contemporan, cu ocazia Zilei Mondiale a Dansului.

 

Noa Wertheim (coregrafa companiei de dans Vertigo din Israel – considerată una dintre cele mai reprezentative companii de dans din lume la ora actuală, cu spectacole prezentate în România ca evenimente speciale în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu), Tobias Biancone (Director General al Institutului Internațional de Teatru – ITI – UNESCO) și Jarosław Fret (Directorul Institutului Grotowski și al Teatr Zar) se vor lăsa antrenați într-un dialog dedicat „mișcării, libertății și încrederii în frumusețea spiritului uman”.

 

De această dată, sala mereu plină de prieteni ai Dialogurilor se va converti într-un spațiu virtual nemărginit, unde sunt bineveniți toți cei care iubesc dansul, teatrul și orice limbaj născut din împletirea lor. Vă așteptăm să celebrăm, împreună, Ziua Mondială a Dansului! Să redescoperim puterea de a visa, de a zâmbi, de a ne... mișca în ritmul gândurilor. Așadar, fiți alături de noi într-un dialog de primăvară despre dans, înțeles ca o eliberare a eului și ca o adevărată punte între suflete.”, a declarat pentru presă criticul de teatru Octavian Saiu.

 

Evenimentul este conceput într-un parteneriat simbolic cu Institutul Internațional de Teatru ITI – UNESCO, sub egida căruia are loc sărbătorirea Zilei Dansului, cu Secția Română – Teatrologie a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și cu UNITER.

 

Tobias Biancone este deopotrivă poet și scriitor. Lucrările sale au fost publicate în germană, engleză, spaniolă, arabă, rusă și în bengaleză. Biancone are o bogată și îndelungată experiență în domeniul colaborărilor artistice, în organizarea mai multor festivaluri și evenimente culturale care celebrează poezia, proza, muzica, filmul și teatrul și contribuie decisiv la demersul promovării multor artiști vizuali și scriitori. Este Profesor Onorific al Central Academy of Drama și Director General al Institutului Internațional de Teatru ITI – UNESCO.

Coregrafa Noa Wertheim este director artistic și co-fondatoarea companiei de dans Vertigo – astăzi, una dintre cele mai prestigioase companii de dans din Israel și din întreaga lume, companie pe care a fondat-o în 1992 alături de Adi Shaal. Noa Wertheim semnează repertoriul original al companiei de mai bine de trei decenii și a devenit cunoscută la nivel mondial pentru stilul său distinct. Este în prezent Membru de Onoare al Jerusalem Academy of Music and Dance. A fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii și recu­noașteri, atât în Israel, cât și în alte țări.                                                                                                  Credit foto Vertigo Dance Company

Jarosław Fret este Directorul Institutului Grotowski și, totodată, fondatorul și directorul Teatr Zar. De asemenea, activează ca regizor și ca actor. A semnat conceptul pentru mai multe spectacole ale Teatr Zar care au fost prezentate la Los Angeles, în Florența, San Francisco, Chicago, Atena, Edinburgh, Madrid, Paris, Londra, Seul și Sao Paolo. A întreprins în jurul lumii mai multe expediții care documentează muzica veche religioasă din Europa de Est. Astfel, sub conducerea sa, Teatr Zar a fost declarat de către prestigiosul “Los Angeles Times” Best New Music Theater, în 2009. În 2016, cel mai recent spectacol semnat de Fret – Medeas. On Getting Across –  a avut premiera la Theatre Olympics în Wrocław. Jarosław Fret a fost Președinte al Boardului de Curatori pentru Wrocław – Capitală Culturală (2016) și a curatoriat întregul program de teatru. Fret a fost distins cu mai multe premii internaționale și susține frecvent prelegeri în Polonia și în întreaga lume.

Imagine din spectacolul Medeas On Getting Across.

Credit foto Tobiasz Papuczys_Teatr Zar

 

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia, dar susține conferințe și master-class-uri și la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală Culturală europeană. Din 2004, este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 11 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru Carte de Teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013, iar, în 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

 

×