x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru O gală cu actori buni, studenţi şi elevi.

O gală cu actori buni, studenţi şi elevi.

de Maria Sârbu    |    19 Mai 2011   •   21:00
O gală cu actori buni, studenţi şi elevi.

Un eveniment cultural organizat cu ma­xima seriozitate de opt ani este Fes­t­ivalul de Teatru de la Buzau, de­nu­mit la inceputul lui 'Capul de… Re­gizor – Gala Noilor Generatii' si de­­venit mai tarziu Gala 'Ve­de­TEatru', avand in centru artistul ve­deta: vedeta cu sensul de valoare. Ini­tiatorul – Teatrul 'George Ciprian' (la primele editii director Razvan Ioan Dinca si de cativa ani institutia este gospodarita de Marinela Tepus) – a avut sprijinul autoritatilor locale dar si al sponsorilor care au inteles ca, daca cineva a creat un teatru la Buzau (acel cineva a fost dramaturgul Paul Ioachim) si altcineva depune suflet pentru a-l face merituos, in­seam­na ca aceasta comunitate are ne­voie de arta spectacolului.

Ceea ce a propus teatrul la fiecare editie a prins la public; rezultatul: la orice spectacol sala e plina. S-au adus productii in care jucau actori foarte cunoscuti, impunand astfel si nume mai putin cunoscute sau necunoscute, dar cu talent si responsabilitate. Sau nume de regizori, al caror chip nu se prea vede la televizor, insa ei sunt creatorii spectacolelor in care joaca vedete. Asa a luat nastere 'dialogul' intre comunitatea artistica si pu­blicul comunitatii. Si dialogul este conti­nuu. Mai bine spus, buzoienii au facut o pasiune pentru teatru: si maturii, si tinerii, si elevii.

Editia din acest an (14-21 mai) a fost axata pe o tema: comedia. S-au ales productii noi ale teatrelor, in special bucurestene. Seara de seara, in sala teatrului se spune cate o poveste, iar lumea o urmareste, cautand-o si dupa caderea cortinei. Adica a doua zi. Au primit pana acum aplauzele publicului actorii din spectacolele 'Na­tura moarta cu nepot obez' (Teatrul Odeon), 'Vacanta in Gua­delupa' – premiera (Teatrul Nottara – Teatrul 'George Ciprian'), 'Fa­ceti loc' (Teatrul de Luni), 'Metoda' (Teatrul Nottara), 'Elling' (Tea­trul de Comedie), 'Ma mut la mama' (Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Balcescu'). Aceasta sec­tiune, numita oficiala, e competitiva, iar juriul este format din public.

A doua sectiune – 'Vedeta de maine' – cuprinde spectacole ale studentilor si masteranzilor de la UNATC, desfasurate la Cafeneaua Artistilor din oras. Este un loc pro­pice pu­blicului tanar incantat de pro­ductiile studentesti. O alta sectiune, 'Bucuria ochiului din ureche', cu spectacole radiofonice, a inclus si o intalnire cu actori de comedie, mo­derata de criticul Marina Constantinescu. Au fost prezenti Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Mircea Diaco­nu, Diana Lupescu, George Mihaita, Silviu Biris. Sa tot asculti amintiri…

O sectiune care merita pusa in valoare tot mai mult este cea numita Festivalul de Teatru pentru Elevi 'Cu teatru la cap...'. E un concurs al liceelor buzoiene, cu elevi pasionati de teatru. In acest an, in competitie s-au evidentiat Grupul scolar tehnic Nehoiu si Liceul cu program sportiv 'Iolanda Balas-Soter'. O atentie mare acestui concurs de teatru au acordat-o, alaturi de directoarea teatrului Marinela Tepus, inspectorul Paula Mihai (inspectoratul scolar judetean) si profesorul Liceului de Arta Adrian Constantin.

×
Subiecte în articol: teatru